Landmark op nieuwe belevingsplek
In opdracht van de gemeente heeft kunstenaar Serban Ionescu het kunstwerk Room For A Shroom gecreëerd. Het is pas het tweede kunstwerk van zijn hand in België en Europa, na de installatie 'Smokey' in Brussel.
Het indrukwekkend paviljoen popt op in het landschap en markeert de gloednieuwe belevingsplek die na de ontharding van het gebied aan de Kauwbosstraat is gecreëerd. Het project kadert binnen het Landinrichtingsplan Openruimtegebied Kiewit-Zonhoven van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM). Deze zone ligt centraal in De Wijers, een waardevol natuurgebied met meer dan 1.000 vijvers en tal van zeldzame dieren en planten.
ONTHARDING KAUWBOSSTRAAT-BOEKRAKELAAN
Ode aan de natuur
Room For A Shroom verbeeldt de relatie met de natuur en de aanwezigheid van bijzondere fauna en flora. De twee primaire kleuren zijn een metafoor voor verbinding: blauw verwijst naar het unieke waterlandschap van De Wijers. Oranjerood refereert naar de waardevolle lokale grondstof ijzeroer, een soort ijzererts, die bepalend is geweest voor de bijzondere flora in het landschap.
De sculptuur bestaat uit drie elementen: het hart, het dier en de paddenstoel. Middenin kan je, na het beklimmen van de ladder, een echte brok ijzeroer in het hart van het kunstwerk ontdekken: een verwijzing naar de hartslag van de natuurlijke mineralen, verborgen onder de grond. Het blauwe lichaam van de sculptuur vormt een vriendelijk dier, dat de vele viervoetige wezens vertegenwoordigt die vroeger, nu en in de toekomst over dit land hebben gelopen en nog zullen lopen. Tot slot groeit de oranje paddenstoel naar de hemel, symbool voor de levenskracht van de natuur, het voortdurend reiken naar de zon en het licht.
Het paviljoen is parallel met de Kauwbosstraat ingeplant en lijkt zo dynamisch mee te bewegen met de voorbijgangers op het pad. De kleurencombinatie zorgt ook voor een visueel contrast met het natuurlijke landschap, waardoor het een echte landmark wordt.
Participatief traject
Het kunstwerk is het resultaat van een participatief traject waaraan ook buurtbewoners deelnamen. Dit traject werd begeleid door De Nieuwe Opdrachtgevers.
- Opdrachtgeversgroep: Els Luyckfasseel, Sarah Maes, Kristien Koeken, Ina Vandewijer, An Buekers, Liselotte Alentijns, Anouk Jonkmans
- Partners:
Gemeente Zonhoven: Guido Pirotte, Kristel Ceulemans en Johan Vanhoyland
Vlaamse Landmaatschappij: Edith Willems, Koen Grieten - Curator/bemiddelaar: Louise Goegebeur, de Nieuwe opdrachtgevers
Een initiatief van gemeente Zonhoven, met de steun van de Vlaamse Landmaatschappij en de Vlaamse Overheid.
De realisatie van het kunstwerk gebeurde met middelen van de gemeente Zonhoven en met Vlaamse middelen van het Departement omgeving en Kunst in opdracht in de publieke ruimte.
Serban Ionescu
(°1984, Roemenië) Het werk van Serban Ionescu strekt zich uit over beeldhouwkunst, schilderkunst, design en architectuur. Met zijn kenmerkende lijnen die voortkomen uit zijn tekenpraktijk, levendig kleurgebruik en cartooneske gebaren, doordrenkt Serban zijn werken met antropomorfe vormen en een constant intuïtief spel met verschuivende schaal en vorm.
Serban heeft solo tentoongesteld in New York bij R & Company, Larrie Gallery en in Antwerpen, België, bij Everyday Gallery. Zijn werk is gepubliceerd in New York Times, Wallpaper*, Architectural Digest, Dwell Magazine, DAMN Magazine en New York Magazine. Hij behaalde zijn Bachelor of Architecture aan het Pratt Institute en was van 2010-2016 adjunct-professor aan de School of Architecture van het Rensselaer Polytechnic Institute. Grootschalige projecten zoals "Chapel For An Apple" en "Tower For An Hour" zijn zijn terugkeer in de architectuur. Zijn boek 'A THING ON A TABLE IN A HOUSE' werd gepubliceerd door Apartamento in 2021. Momenteel werkt hij aan verschillende Europese tentoonstellingen voor dit jaar en een nieuw boek met tekeningen bij Apartamento Publishing. Serban woont en werkt tussen Brooklyn, New York en Brussel, BE.
Foto's: © Jeroen Verrecht