Gemeente Gemeente Zonhoven

PFOS/PFAS-vervuiling

Wat is PFAS?

PFAS is de verzamelnaam voor meer dan 6000 chemische stoffen, waarin onder andere een combinatie van fluorverbindingen en alkylgroepen voorkomt. Ze komen niet van nature voor in het milieu. Het gebruik ervan is sinds 2006 aan banden gelegd door de EU. Lees meer over PFOS en PFAS, en de risico's voor mens en milieu op de website van de Vlaamse overheid.

Omdat PFAS-vervuiling risico’s kunnen inhouden voor de omwonenden, laat de Vlaamse Regering onderzoeken uitvoeren om PFAS vervuilde sites in kaart te brengen en verder te onderzoeken. 

In de gemeente Zonhoven werden momenteel drie locaties aangeduid waar de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij verder onderzoek heeft uitgevoerd, aan het uitvoeren is of zal uitvoeren. De omwonenden van deze drie locaties ontvangen een brief met hierin het advies van het Agentschap Zorg en Gezondheid voor 'no regret'- of voorzorgsmaatregelen, specifiek per site.

Meer informatie

  • Een antwoord op vaak gestelde vragen vind je hier.
  • Op de centrale website www.vlaanderen.be/pfas-vervuiling zijn uitgebreide informatie en de meest recente updates rond PFAS te vinden.
  • Tips op blootstelling aan PFAS te verminderen.
  • Logo Limburg verzamelde relevante info en links op haar website.
  • Algemene vragen over PFAS kan je per mail sturen naar pfas@vlaanderen.be.