Gemeente Gemeente Zonhoven

Gemeente zorgt voor zwerfkatten

Gepubliceerd op wo 05 mei 2021
Niet elk dier heeft het geluk om een baasje te hebben dat voor hem zorgt. Zo zijn er spijtig genoeg ook in onze gemeente nog heel veel zwerfkatten die niet de nodige medische zorgen krijgen en zelf op zoek moeten gaan naar eten. De gemeente doet er alles aan om dit dierenleed terug te dringen.

Op de eerste plaats verminderen we het aantal zwerfkatten door ze te vangen en te laten castreren of steriliseren. We hebben hiervoor een kattenvanger in dienst.

Wat kan jij doen?

Als je een zwerfkat opmerkt, dan kan je dit melden. Johny, de gemeentelijke kattenvanger, neemt contact met je op en komt de kat vangen met een vangkooi. Het dierenasiel zorgt voor de castratie of sterilisatie.

De regel is dat zwerfkatten altijd teruggezet worden op de locatie waar ze gevangen worden. Ze krijgen een knipje in het oor om goed herkenbaar te zijn.

Tamme huiskatten lopen natuurlijk ook vrij rond. Maar het is niet de bedoeling om tamme katten te laten steriliseren of castreren op kosten van de gemeente.

Kattenschuilhuizen

De gemeente plaatste drie schuilhuizen (gesteund door de Vlaamse Overheid) om de zwerfkatten een droog onderkomen te geven. Deze schuilhokken zijn geïsoleerd en bieden elk plaats aan 3 à 4 katten. De dieren kunnen hier schuilen bij slechte weersomstandigheden.

We vragen om de dieren hun rust te respecteren.

Je huiskat castreren of steriliseren is verplicht!

Heb je zelf een huiskat? Dan ben je verplicht deze te laten steriliseren of castreren. Zo zorg je ervoor dat er geen oeps-nestjes meer kunnen voorkomen en wordt een hoop dierenleed bespaard. Want als katteneigenaar heb je toch het beste voor met je huisdier en draag je er zorg voor.

Het gemeentebestuur geeft nog tot 15 september een kortingsbon van 15 euro voor de castratie van je kater of 25 euro voor de sterilisatie van je kattin. Je kan de bon afhalen bij het onthaal van het gemeentehuis.

MEER INFO