Gemeente Gemeente Zonhoven

Kunstroute 'Tour Elentrik'

Opfleuren nutskasten

Tour Elentrik, het project van kunstenaarscollectief Treepack, geeft oude en afgeleefde nutsvoorzieningskasten in het straatbeeld een opwaardering via een kleurrijke laag kunst. Veertien lokale en/of professionele kunstenaars namen voor dit project een aantal kasten in Zonhoven creatief onder handen.

Talent van eigen bodem

De gemeente deed bij het begin van de zomer van 2021 een oproep naar lokaal talent om aan dit project mee te werken. Acht kunstenaars, geboren of woonachtig in Zonhoven of met een band met de gemeente, werden geselecteerd. Zij kregen een onderdompeling in de basistechnieken door Treepack, dat gespecialiseerd is in muurschilderingen en streetart. Vervolgens bedachten ze een creatief ontwerp met ‘humor’ als centraal thema. Ook zes professionele streetartkunstenaars namen deel. 

Streetart met elkaar verbonden

Alle kunstwerken zijn te bewonderen via een nieuwe fietsroute van zeventien kilometer die alle locaties met elkaar verbindt. Wie de kunstroute doorheen Zonhoven volgt, kan op veertien plaatsen beschilderde nutskasten bewonderen.

Daarnaast voert de route je ook langs de monumentale muurschildering in de fiets- en autotunnel aan de Koningshofweg (bij fietsknooppunt 305), de ‘legale’ graffitimuur aan de fietstunnel Molenweg en de verfraaide elektriciteitscabine aan basisschool De Toverfluit. Zo worden alle streetartprojecten in Zonhoven aan elkaar gelinkt.

Je kan de nieuwe routekaart hieronder bekijken. Al deze locaties zijn bovendien te vinden op de gratis ‘Street Art Cities’-app

Heb je gevonden wat je zocht?