Gemeente Gemeente Zonhoven

Rendierjagerskamp

Je merkt dat de wandeling nu langs natuurlijke paadjes door de heide en het bos loopt. We hergebruiken de signalisatiepaaltjes van De Wijers en brengen hierop gepersonaliseerde wegwijzers aan met een herkenbaar symbool.

Je komt nu aan op het hoogste punt van de wandeling. De plek waar heel wat artefacten zijn opgegraven die duiden op de aanwezigheid van een heus rendierjagerskamp zo’n 10.000 jaar geleden. Deze plek werd ontdekt door een amateur archeoloog begin jaren ‘90. Op de rand van de putten, die hier door soldaten bij schietoefeningen gegraven werden, vond hij tientallen vuurstenen afslagen. Het was een plek die alles had om het dagelijkse leven van de rendierjagers te vergemakkelijken. Door de hoogte hadden ze uitzicht op de voorbijtrekkende kuddes rendieren. Er was voldoende hout ter beschikking om hutten mee te bouwen en de (ondertussen uitgedroogde) vennetjes boden een watervoorraad.

Verspreid over deze plek zetten we een aantal kijkers waarmee we de bezoekers een blik gunnen op het leven van de rendierjagers. We visualiseren de hutten die ze bouwden, de voorbijtrekkende kuddes rendieren en de vennetjes, maar ook hoe de door de soldaten gegraven manskuilen heel wat interessant archeologisch materiaal naar de oppervlakte brachten.

Zo krijg je een goed beeld van het leven van de rendierjagers. De kijkers vallen op door hun kleur en door laddersporten aan de voorzijde zijn ze voor mensen van verschillende groottes te gebruiken, ook door kinderen. Daar waar de ondergrond kwetsbaar is wordt hier een vlonderpad aangelegd.

Heb je gevonden wat je zocht?