Gemeente Gemeente Zonhoven

Tijdelijke zorgunit in je tuin plaatsen? Het kan in Zonhoven!

Gepubliceerd op ma 01 feb 2021
Zorgbehoevende Zonhovenaren kunnen vanaf nu langer 'thuis' blijven wonen. Het gemeentebestuur heeft de stedenbouwkundige voorschriften aangepast zodat het nu toegelaten is om tijdelijke mobiele zorgunits van maximum 60 vierkante meter in de achtertuin te plaatsen.

De vraag om zorgbehoevenden in de thuisomgeving op te vangen stijgt al enkele jaren. Enerzijds door de vergrijzing en anderzijds door de kostprijs en wachtlijsten voor rust- en verzorgingstehuizen. Daarnaast is het ook gewoon aangenamer, goedkoper en minder ingrijpend voor de bewoners. Zeker tijdens de huidige coronacrisis is de vraag heel actueel.

Wat is zorgwonen? 

Zorgwonen is een manier van samenwonen waardoor bv. kinderen zorg kunnen dragen voor hun ouder wordende ouders, terwijl deze laatste hun zelfstandigheid kunnen behouden.
Maar het kunnen ook ouders zijn die thuis voor een kind met een handicap willen zorgen.

Zorgwonen binnen een bestaande woning is al enige tijd mogelijk en kan aangevraagd
worden via het omgevingsloket

Zorgunit in de tuin

Sinds kort is er in Zonhoven ook de mogelijkheid een tijdelijke zorgwoning ('zorgunit') in je tuin te plaatsen. Dit kan een uitkomst bieden wanneer je in je woning niet de mogelijkheid hebt een zorgwoning in te richten of wanneer de zorgbehoevende wat meer nood heeft aan zelfstandigheid, ...

Een mobiele woonunit is een tijdelijke constructie die in de achtertuin wordt geplaatst en die makkelijk verplaatst of weggenomen kan worden. Een zogenaamde containerwoning moet voldoen aan de kwaliteits- en veiligheidsnormen van de Vlaamse Wooncode, heeft een oppervlakte van maximaal 60 vierkante meter en biedt onderdak aan hoogstens twee zorgbehoevenden. Een groot voordeel van een tijdelijke woonunit is dat er geen dure verbouwingen aan de hoofdwoning moeten worden uitgevoerd om te komen tot een zorgwoning.  

Hoe aanvragen?

De aanvraag moet altijd gebeuren in samenwerking met een architect en je moet een omgevingsvergunning bekomen.

Wil je weten of dit mogelijk is in jouw tuin? Neem dan even de richtlijnen onderaan deze pagina door of neem contact op met de dienst Vergunningen en handhaving.

Elke situatie en elk perceel is uniek. We adviseren je hier graag in, kijken of je vraag in aanmerking komt en helpen je op weg bij je aanvraag.