Gemeente Gemeente Zonhoven

Zonhoven hijst de vredesvlag op 21 september

Gepubliceerd op zo 20 sep 2020
Op 21 september is het de Internationale Dag van de Vrede. Op vraag van de vredesbeweging hangt onze gemeente die dag de vredesvlag uit. Dit jaar gaat de aandacht naar de herdenking van de atoomaanvallen op Hiroshima en Nagasaki, nu 75 jaar geleden.

Er vielen 200.000 doden en vele anderen werden verminkt. Toch leidde dit tot een kernwapenwedloop. Zelfs vandaag staan er 14.000 kernwapens over heel de wereld opgesteld die een bedreiging voor de mens en de aarde vormen.

De vredesbeweging maakt van de ontmanteling van deze massavernietigingswapens een politieke prioriteit. Een complete kernontwapening is enkel mogelijk als alle landen het VN-Verdrag voor een Verbod op Kernwapens ondertekenen. Ons land ondertekende het VN-verdrag spijtig genoeg nog niet. Binnenkort worden de Amerikaanse atoombommen die bij ons staan opgesteld zelfs vervangen door een nieuwe versie.

Zonhoven is lid van het internationaal netwerk Mayors for Peace, dat wereldwijd ijvert voor nucleaire ontwapening. Daarom hangt onze gemeente op 21 september de vredesvlag uit.