Gemeente Gemeente Zonhoven

Word jij vrijwilliger bij de Minder Mobielen Centrale?

Gepubliceerd op do 27 okt 2022
In de oktobereditie van het infomagazine de Zonhovenaar kon je het verhaal lezen van vrijwilliger Robert. Beschik jij over wat vrije tijd, vind je sociaal contact belangrijk, heb je een passie om mensen te helpen en rij je bovendien graag met de auto? Dan ben jij de persoon die wij zoeken.

Wat is de Minder Mobielen Centrale?

Ben je minder mobiel en niet in de mogelijkheid om jezelf te verplaatsen met het openbaar vervoer? Dan kan je een beroep doen op de 'Minder Mobielen Centrale' (MMC) van de gemeente. Een chauffeur brengt je naar de gevraagde bestemming: een dokters- of ziekenhuisafspraak, de dagopvang in Het Dorpvelt, een familiebezoek, …

Rolstoelvervoer is ook mogelijk.

Vrijwilliger Robert 

Op dit ogenblik zetten vier vrijwilligers zich elke weekdag in om mensen te vervoeren. Robert Swinnen is een van hen.

“Toen ik vijf jaar geleden met pensioen ging, wist ik een ding zeker: de hele dag in mijn luie zetel zitten, was ik niet van plan. Ik wilde me graag inzetten voor mensen die mijn hulp het meest nodig hebben”, zegt Robert.

Sindsdien maakt hij zich drie dagen per week vrij voor de ritten. Hij haalt mensen met zijn eigen wagen thuis op en brengt ze naar hun afspraak. Hij ontvangt hiervoor een kilometervergoeding.

“Ik ga altijd mee naar binnen bij een ziekenhuisbezoek als zij er behoefte aan hebben. Je inschrijven en de juiste afdeling vinden, is niet altijd makkelijk. Zeker niet wanneer je al wat ouder bent of slecht ter been. Ik ken de weg in elk ziekenhuis op mijn duimpje en ze kennen mij ook overal. Wanneer de afspraak voorbij is, krijg ik een telefoontje en ga ik mijn klant ophalen.”

Om vrijwilliger te worden bij MMC moet je vooral sociaalvoelend zijn, goed kunnen luisteren en graag met de auto rijden. Je beslist zelf wanneer je je kan vrijmaken. Enkele uren per week zijn al voldoende”, zegt Robert.

“Ik doe het nog met evenveel plezier als in het begin en wil dit blijven doen zolang als ik kan. Ik kijk elke keer weer uit naar de verhalen van de mensen die in mijn auto plaatsnemen”.

Word jij vrijwilliger?

Om nog meer mensen te kunnen helpen, hebben we extra vrijwilligers nodig! Heb jij interesse of wil je graag meer info? Neem dan snel contact op via mmc@zonhoven.be of 011 81 05 80.