Gemeente Gemeente Zonhoven

Jobcoach begeleidt werkzoekenden naar duurzame job

Gepubliceerd op di 30 nov 2021
De gemeente Zonhoven heeft samen met Diepenbeek en Hasselt een jobcoach aangesteld voor het project 'wijk-werken', waarbij werkzoekenden klusjes uitvoeren bij iemand thuis of in een school, gemeente of niet-commerciële omgeving. Zo worden zij voortaan nog vlotter begeleid naar een duurzame job.

Wat is 'wijk-werken'?

'Wijk-werken' is een dienstverlening waar verschillende partijen allerhande taken registreren, die door mensen die geen werk hebben, kunnen uitgevoerd worden. Je komt in aanmerking als gebruiker als:

  • privépersoon
  • gemeente
  • OCMW
  • onderwijsinstelling
  • land- en tuinbouwbedrijf
  • vzw of niet-commerciële vereniging

Wie leefloongerechtigd is of als werkzoekende is ingeschreven bij de VDAB, kan mogelijk in aanmerking komen als 'wijk-werker'. Het is de bedoeling dat zij vervolgens opnieuw naar de reguliere arbeidsmarkt doorstromen. Bedrijven, instellingen of gemeenten die gebruikmaken van een 'wijk-werker' betalen mee aan het systeem. Ze investeren dus mee en creëren kansen voor langdurige werkzoekenden. 

Intergemeentelijke samenwerking

Zonhoven, Hasselt en Diepenbeek tellen samen 3.669 niet-werkende werkzoekenden. Deze populatie bestaat grotendeels uit kwetsbare groepen. Bijna 40% is laaggeschoold, 14% is jonger dan 25 jaar en 22% is ouder dan 55 jaar. 28% is van allochtone afkomst en 24% heeft te maken met een arbeidshandicap. Heel wat werkzoekenden hebben dus een grote afstand tot de arbeidsmarkt.

Via onder meer dit project worden mensen opnieuw klaargestoomd voor een job in het reguliere circuit. De projectvereniging 'Wijk-werken Midden-Limburg' werd in 2018 opgestart door deze drie gemeenten. In oktober 2021 telde deze vereniging 102 'wijk-werkers'.

Nauwe begeleiding door jobcoach

'Wijk-werken' is een goede manier om de werkzoekenden met een grote afstand tot de arbeidsmarkt te activeren. Want vaak kennen werkzoekenden de vele mogelijkheden niet, hebben ze zelf te weinig kennis over hun capaciteiten of hebben ze moeite met de logge sollicitatieprocedures van bedrijven. Om dit te verhelpen, stelt de projectvereniging 'Wijk-werken Midden-Limburg' nu een jobcoach aan. Deze jobcoach zal de wijk-werker nauw begeleiden en bij de hand nemen. 

Op deze manier zullen meer werkzoekenden naar een duurzame job geleid worden. Bovendien wordt deze jobcoach betaald door diegenen die gebruik maken van de diensten van 'wijk-werkers'. Zo deden vorige maand 296 partijen een beroep op 'wijk-werkers' en werden er 457 opdrachten uitgevoerd.