Gemeente Gemeente Zonhoven

Wie te snel rijdt, ziet minder

Gepubliceerd op wo 11 okt 2023
De nieuwe campagne van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) roept je op om je aan de snelheidslimiet te houden. Zo heb je tijd om het verkeer te zien en te reageren bij onverwachte situaties.

Veilig verkeer voor iedereen

De snelheidslimiet is de veiligheidslimiet. Die wordt voor elke weg apart bekeken. Daarbij wordt gekeken naar de functie van de weg, de samenstelling van het verkeer en het soort conflicten dat kan optreden. Te snel rijden zorgt voor een verminderd zicht. Dat geldt ook voor maar een beetje te snel rijden, voor ervaren chauffeurs en wanneer je alleen op de baan denkt te zijn.

Een beetje te snel is nog altijd te snel, ervaring kan een vals gevoel van veiligheid geven en tegenwoordig ben je nooit nog alleen op de weg, zelfs al lijkt dat zo. Hou je dus op elk moment aan de snelheidslimiet. Zo ben je beter voorbereid op onverwachte situaties en kan je op tijd stoppen voor weggebruikers die je niet verwacht had.  

Jan Van Looveren doet de test in de rijsimulator van Universiteit Hasselt: zie je nu echt minder als je te snel rijdt? Ontdek het in de campagnefilmpjes

Tips

Zo hou jij je gemakkelijk aan de snelheidslimiet:

  • Check de verkeersdrukte vooraf.
  • Vertrek op tijd en probeer niet om onderweg tijd in te halen, dit is bijna onmogelijk.
  • Liever te laat en veilig op je bestemming, zo vermijd je boetes en blijft het verkeer veilig.

Bekijk hier alle tips!