Gemeente Gemeente Zonhoven

Week van de Fair Trade

Gepubliceerd op wo 07 okt 2020
Tijdens de week van de Fair Trade van 7 tot 17 oktober zetten we samen met FairTradeGemeenten het ideale trio in de kijker: lokaal, bio en fair trade. Door de coronacisis zijn we gaan beseffen hoe belangrijk duurzame consumptie is.

Fair trade, bio en lokaal: een lekkere match!

Dagelijks duurzame voeding op je bord, gezond voor de mens en geteeld met respect voor mens en milieu? Steeds meer mensen willen dat. Maar als we in de winkel staan, weten we vaak niet waar te beginnen.

Je kent het wel: de rekken puilen uit van de keuzes. In een doorsnee Belgische supermarkt staren meer dan 10.000 voedingsproducten je aan! Zeker als ouder wil je de beste keuzes maken voor je gezin: gezond, lekker en verantwoord eten dat ook nog betaalbaar is.

Hoe vind je je weg in die eindeloze mogelijkheden? En hoe ga je volop voor duurzaam?

We zetten tijdens de Week van de Fair Trade 'lokaal, bio en fair trade' in de kijker. Deze mix zet je eenvoudig op weg naar een meer duurzaam voedingssysteem!

Wat doen wij? 

Als gemeentebestuur en werkgever kiezen we voor ons eigen personeel en bij de organisatie van evenementen en activiteiten zoveel mogelijk voor lokaal, bio en fairtrade producten. We serveren fairtrade fruitsap, wijn en koffie. Geschenkmanden en de geschenken bij Sint en Pasen voor het personeel, bestaan uit fairtradeproducten.

Wat kan jij doen? 

Om als consument zo veel mogelijk impact te hebben op je omgeving en de wereld, doe je er goed aan een lokale boer te steunen. Produceert deze bio? Des te beter! Wanneer lokale landbouw geen optie is, denk dan aan fair trade.

De meeste fairtradegecertificeerde producten, zoals koffie, thee, cacao en bananen, kunnen niet in België of een buurland geproduceerd worden. Lokale alternatieven zijn er dus niet. Het komt ook voor dat de producenten van hier niet genoeg kunnen produceren om aan de vraag te voldoen.

Denk dus aan dit ‘perfecte trio’ als je de volgende keer boodschappen doet. Dan maak je vanzelf de keuzes die goed zijn voor jou en de planeet.

Meer info:

fairtradegemeenten.be