Gemeente Gemeente Zonhoven

Week van de Duurzame Gemeente

Gepubliceerd op di 15 sep 2020
Van 18 tot 25 september vieren we de Week van de Duurzame Gemeente en hangen we de vlag van Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's) uit aan het gemeentehuis. Elk jaar zetten we dan onze duurzame helden in de kijker. Maar dit jaar zetten we vooral iedereen die in de zorg werkt in de bloemetjes.

Vijfde verjaardag

Op 25 september 2020 viert de hele wereld de vijfde verjaardag van de ondertekening van Agenda 2030 van de Verenigde Naties: een langetermijnagenda met 17 doelstellingen die van de aarde een meer duurzame plaats moet maken tegen 2030.

Deze doelstellingen worden de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen of Sustainable Development Goals (SDG’s) genoemd.

Zorg in de bloemetjes

Samen met tientallen andere Vlaamse steden en gemeenten vieren we die verjaardag een hele week lang. Van 18 tot 25 september hangen we de SDG-vlag uit aan het gemeentehuis. De groep van de duurzame helden breiden we dit jaar uit naar iedereen die in de zorg werkt of daarbij betrokken is.

Op deze manier willen we de zorgverleners in de bloemetjes zetten voor hun onvermoeibare inzet, zeker in deze tijden.

Duurzame projecten

  • Belangrijke duurzame projecten zijn de renovatie van het gemeentehuis, het groenbeheer, de nieuwe vijver in het centrum en Route2School 2.0.

  • Daarnaast zochten we de afgelopen jaren een oplossing voor het afval dat in onze Zonhovense natuur terechtkomt door te starten met de Mooimakers, de plastiekvrije markt, … Deze acties blijven we verderzetten.

  • In 2019 startten we het project ‘Zonhoven Isoleert, doe jij mee?’ op om jou als inwoner te ondersteunen met jouw isolatieproject. Dit project loopt nog tot en met 2023.

  • En we trappelen niet ter plaatse. In de toekomst denken we kritisch na over verharding in Zonhoven, straatverlichting met energiezuinige LED-verlichting, …

Oproep

We roepen jou op om mee in actie te komen voor deze mondiale doelstellingen. Vele handen maken alles mogelijk!

Wil je meer info over de gemeentelijke duurzame acties of wil je jouw eigen actie in de kijker zetten? Laat het ons weten via leefmilieu@zonhoven.be

Hou tijdens de Week van de Duurzame Gemeente onze mediakanalen in het oog.