Gemeente Gemeente Zonhoven

Wat doen met je groenafval?

Gepubliceerd op di 13 apr 2021
De gemeente heeft twee zwerfvuilploegen die zich dagelijks inzetten om zwerfvuil en sluikstorten op te ruimen. Hierbij stuiten ze ook regelmatig op groenafval in de natuur of langs de straat. We geven je enkele tips over wat je kan doen met je groenafval en hoe je veel groenafval kan voorkomen.

Gasboete voor sluikstort

Het dumpen van groenafval op openbaar domein wordt aanzien als sluikstorten. Je kan er een gasboete voor krijgen. Hoewel groenafval composteerbaar is, hoort het niet thuis langs de straat of zomaar in de natuur. Het composteert daar moeilijker en geeft ook geurhinder. Bovendien ontsiert dit je onmiddellijke omgeving.

Je kan een sluikstort melden via het meldingsformulier

Waar naartoe met je groenafval?

  • Inzameling aan huis

Het groenafval doe je in de witte groenafvalzak en zet je om de 2 weken aan de straat samen met je pmd-zakken. Limburg.net haalt ze op. 

Raadpleeg de afvalkalender voor de juiste ophaaldata.

  • Recyclagepark

Je kan met jouw groenafval ook terecht in het recyclagepark. De eerste 400 kg/gezin per jaar kan je gratis afleveren, daarna betaal je 0,05 euro/kg.

Voorkom groenafval

  • Creatief inzetten

Tuinafval is onvermijdelijk maar je kan het wel creatief inzetten binnen jouw tuin. Enkele voorbeelden zijn: een muur van takken, een groenafvalwand en een snipperwand.

  • Doe aan kringlooptuinieren

Limburg.net geeft je tips om je tuin op een afvalvriendelijke manier in te richten. Wil je ook een tuin die voor weinig groenafval zorgt, goed is voor het milieu en minder werk met zich meebrengt? Kies dan voor een afvalvriendelijke tuin. Dit kan door slechts een aantal eenvoudige principes toe te passen, zowel in je siertuin als in je moestuin.

KRINGLOOPTUINIEREN