Gemeente Gemeente Zonhoven

Op stap met wandelgids Guido

Gepubliceerd op di 23 apr 2024
Wie houdt van leerrijke wandelingen, moet bij natuurgids Guido Bertels (72) zijn. Al meer dan tien jaar neemt hij natuurliefhebbers mee op ontdekkingstocht tijdens verschillende themawandelingen.

De Teut is één van zijn favoriete plekken. "Het is een wonderbaarlijk natuurgebied vol verrassingen. Veel mensen weten bijvoorbeeld niet dat de naam 'Holsteen' niets met stenen te maken heeft”, grapt Guido.

Guido woont aan de Platwijers en heeft altijd al een diepe liefde voor de natuur gehad, zowel tijdens zijn opleiding als dierenarts als tijdens zijn werk in een labo. Als vrijwillige natuurgids voor toerisme Zonhoven heeft hij een duidelijke missie.

(Lees verder onder de foto.)

Anders naar de natuur kijken

"Het is belangrijk om te begrijpen waarom dingen zijn zoals ze zijn en bewustzijn hierover te creëren”, vertelt Guido. “Zo hoop ik mensen aan te moedigen om op een andere manier naar de natuur te kijken. De Teut is hiervoor de perfecte plek. Dat natuurgebied is één van de opstapjes op het Kempisch plateau, een keienmassa door de Maas uit onze Ardennen aangevoerd. Het Kempisch plateau zit bovendien boordevol water en is de bron van het hele wijergebied, de 1001 vijvers.”

Vooral de rijke geschiedenis van de Teut fascineert Guido. "Neem bijvoorbeeld de Holsteen, waar de eerste boeren woonden en hun gereedschappen kwamen slijpen. De naam klinkt logisch als je naar de stenen kijkt: allemaal holtes. Maar historisch gezien klopt dat niet. De naam verwijst naar ‘Hooëlstien’, Zonhovens dialect voor ‘een gracht met wilgentenen’. Deze betekenis is verloren gegaan omdat niet iedereen het dialect nog begrijpt”.

(Lees verder onder de foto's.)

Ook de rendierjagerssite bovenaan de Teut laat een diepe indruk na. “Het is op die site waar 12.000 en 10.000 jaar geleden rendierjagers hun kamp hadden opgeslagen tijdens hun trek vanuit Nederland richting de Ardennen. Als gids is dat een bijzondere plek om te tonen”, glimlacht Guido.

(Lees verder onder de foto.)

Ontdek de geleide wandelingen

Wil je zelf de mooiste natuurplekjes in Zonhoven verkennen? Zet dan deze gratis geleide wandelingen in je agenda (vooraf inschrijven is verplicht):

  • 2/05 en 5/05: Tussen Witvennen en Ganskes
  • 4/06 en 9/06: Verbazingwekkende planten
  • 2/07 en 6/07: Kriebelbeestjes
  • 22/08 en 25/08: Op de purp’ren hei
  • 17/09 en 22/09: In het spoor van de rendierjagers

Een volledig overzicht vind je op onderstaande pagina of haal je gratis wandelkalender in het UiTpunt, Heuvenstraat 4.

ONTDEK ALLE WANDELINGEN