Gemeente Gemeente Zonhoven

Wandelen, fietsen, mountainbiken en paardrijden

Opgelet: Hou het veilig tijdens je uitstap in de natuur. Elk jaar kennen we brandgevaarlijke periodes in bos- en natuurgebieden. Dagelijks wordt dit risico berekend en uitgedrukt in een kleurcode. Al naargelang de kleurcode worden er verschillende preventiemaatregelen genomen.

ACTUELE KLEURCODE

Wandelen

De talrijke natuurreservaten in Zonhoven en de aangrenzende gemeenten vormen de groengordel De Wijers: een droomgebied voor wandelaars en natuurliefhebbers. Om de wandelaars wegwijs te maken, zijn er diverse wandelroutes uitgestippeld, bewegwijzerd en op kaart gezet.

Deze wandelkaarten kan je in het UiTpunt aankopen voor € 2,50 per kaart.

Wandelen op de Teut/Molenheide

Foto: Gert Quintiens

Startplaats: Donderslagseweg, Zonhoven

BLAUWE wandeling

Afstand: 3.8 km

Route


GROENE wandeling

Afstand: 4,3 km

Route


Startplaats:
camping Holsteenbron, Hengelhoefseweg 9, Zonhoven

PAARSE wandeling

Afstand: 1,7 km

Route


GELE wandeling

Afstand: 5,8 km

Route


De natuurlijke wandeling rond de Holsteen - opgelet: niet bewegwijzerd!

Deze wandeling kadert in het thema dementievriendelijk Zonhoven en omvat twee trajecten. Het eerste volgt het rendierjagerspad van 1,8 km en het tweede is specifiek voor mensen die slecht te been zijn en rolstoelgebruikers (vlak terrein en gedeeltelijk geasfalteerd). In het UiTpunt is een brochure met een beschrijving van de twee wandelingen te koop aan € 2. 


Wandelen op de Platwijers/Wijvenheide

Startplaats: parking camping Heidestrand, Zwanenstraat 105, Zonhoven

ORANJE wandeling

Op stap met de viskwekers (Educatieve wandeling)

Afstand: 5,2 km

Route


RODE wandeling

Afstand: 9,1 km

Route


GELE wandeling

Afstand: 12,7 km

Route


Lange afstandswandeling

Verkies je een stevige trektocht, dan is de lange afstandswandeling jouw ding. de volledige route is 76 km lang maar je kan ook dagtochten van 22,5 km tot 24 km maken. Het zijn lusroutes en je kan dus op meerdere plaatsen instappen. In Zonhoven kan dit op volgende plaatsen:

  • UiTpunt Zonhoven, Heuvenstraat 4
  • Camping Holsteenbron, Hengelhoefseweg 9
  • Camping Heidestrand, Zwanenstraat 105
  • Treinhalte, Halveweg

Afstand: 76 km

Route

Onderweg kom je een gloednieuw uitkijkplatform tegen, een realisatie van Agentschap Natuur en Bos. Dit is een prima plaats om even te ontspannen en te genieten van het adembenemende landschap!
 
GPS coördinaten: 51°00'08''N 5°26'57''E 
 


Startplaats Paalsteenstraat, Hasselt

GROENE wandeling

Afstand: 3,1 km

Route


BLAUWE wandeling

Afstand: 9,8 km

Route


Je kan de wandelkaarten van De Wijers online aankopen: www.wandeleninlimburg.be

Check hier de preventieve codes voor brandgevoeligheid van de natuur.

Natuurgebieden Kolveren en Laambroekvijvers

Natuurgebied Kolveren-Laambroeken is minder gekend bij het grote publiek. Toch is dit oude cultuurlandschap met hooilanden en houtkanten meer dan de moeite waard. De natuurvereniging Limburgs Landschap gebruikt oude landbouwtechnieken om dit gebied in zijn vroegere glorie te herstellen.

BLAUWE wandeling

Vertrek: Kapel Ten Eikenen, Eikenenweg

Afstand: 4 km

Route


GROENE wandeling

Vertrek: Stationsstraat 120, 3530 Houthalen-Helchteren

Afstand: 2,5 km

Route

In het UiTpunt is een brochure met een beschrijving van de twee routes gratis te verkrijgen.

Themawandelingen

Ben jij niet zo'n goede kaartlezer en wil je eerst wat meer vertrouwd raken met de omgeving, dan bevelen wij graag onze themawandelingen aan. Elke maand organiseert Toerisme Zonhoven een gratis geleide wandeling in één van de natuurgebieden.

Meer info

Dorpswandelingen met gids

Mysterieus Zonhoven

Hoewel Zonhoven lange tijd niet meer dan een boerendorp was, vonden net hier  gebeurtenissen plaats die belangrijk waren voor de regionale, nationale en zelfs internationale geschiedenis! Wil je er meer over weten? Neem een duik in deze boeiende verhalen, geschikt voor jong en oud. Als letterlijk hoogtepunt beleef je ook een exclusief bezoek aan de kerktoren!

Deelnameprijs: € 2

Vertrek om 14 uur aan het UiTpunt, Heuvenstraat 4, 3520 Zonhoven

Reserveer hier:

15/10/2023

Cultuurhistorische dorpswandeling

In het centrum van Zonhoven kun je een 4 km lange wandeling maken die je laat kennismaken met de geschiedenis van Zonhoven. De route is niet bewegwijzerd maar in het UiTpunt kun je gratis een routebeschrijving en kaartje krijgen. Download gratis de cultuurhistorische wandeling.


Fietsen

Schansenroute Zonhoven

De Schansenroute is een klassieke kerktorenroute, waarin het begin en einde van de route op dezelfde plaats liggen (meestal aan de kerk in het centrum).

Opgelet: wegens de werkzaamheden aan de Dorpsstraat-Heuvenstraat-Genkerbaan is het begin- en eindpunt tijdelijk verlegd naar Evenementenhal Den Dijk (Rozenkransweg). Ook de passage in het centrum wordt in deze periode tijdelijk omgeleid via de Grote Hemmenweg naar de Dorpsstraat. Dit is ter plaatse bewegwijzerd.

In tegenstelling tot het fietsroutenetwerk staat hier niet de natuur, maar de cultuur centraal. De Schansenroute gidst je langs de oorspronkelijke vestigingsplaatsen van 4 schansen, primitieve Middeleeuwse verdedigingsplaatsen en talrijke andere bezienswaardigheden uit het rijke verleden van Zonhoven. Zo maak je kennis met de geschiedenis van onze gemeente. De routebeschrijving met het routeplan is gratis.

Fietstocht Schansenroute (45 km) (gpx-bestand) 

Fietsroutenetwerk Limburg

Stel zelf je fietsmenu samen dankzij het knooppuntensysteem en geniet van eindeloos fietsplezier met vele autovrije trajecten onderweg. Stop tussendoor in een van de vele fietscafés. Hotels en gastenkamers bieden interessante fietsarrangementen voor weekend en midweek. 
Via de themaroute 'land van 1001 vijvers', kom je langs de mooiste plekjes in De Wijers.

Bekijk hier de fietskaart 'De tour van Limburg' online of koop er eentje in het UiTpunt. 


MountainbikeSamen met de verschillende inrijtrajecten is er voor 136 km aan mountainbikepaden uitgestippeld. In totaal zijn er 5 startplaatsen, waarvan 4 in Zonhoven: aan de Basvelden, de Evenementenhal, de sportvelden Halveweg en aan camping Holsteenbron. Ook in Houthalen-Helchteren is er een startplaats, aan Kelchterhoef ter hoogte van De Bosberg. De kaart kost 4 euro en is te koop in het UiTpunt.


Ruiters en menroutenetwerk

De gemeente beschikt ook over een uitgebreid menroutenetwerk waarlangs je de natuurpracht van de gemeente kan ontdekken. Meer info hierover vind je via www.visitlimburg.be. 

Heb je gevonden wat je zocht?