Gemeente Gemeente Zonhoven

Waarom hakhoutbeheer langs N-Z en park Den Dijk?

Gepubliceerd op wo 03 mrt 2021
Op 3 maart starten onderhoudswerken aan de bomen in park Den Dijk. De bomen krijgen een onderhoudsbeurt waarbij een veiligheidssnoei wordt uitgevoerd. Dode takken worden hierbij verwijderd. Anderzijds wordt op vier acacia’s, op de talud tussen de vijver en de Omleidingsweg, hakhoutbeheer toegepast.

Dit betekent dat ze tot 20 cm boven het maaiveld worden afgezaagd zodat ze opnieuw kunnen uitlopen. Op die manier komt er opnieuw een dicht, groen scherm naar de Omleidingsweg.

Voordelen hakhoutbeheer

  • Wil je binnen het jaar een groen scherm van ca. 2 m hoog, dan is het aangewezen om alles om te zetten in hakhout. De groeikracht is vele malen hoger dan bij pas aangeplant bosgoed. Da acacia's lenen zich hiervoor heel goed en lopen snel terug uit en groeien dicht. 

  • Verschillende studies tonen aan dat wanneer mensen de drukke weg niet zien, ze het lawaai van het verkeer als minder lawaaierig ervaren. 

  • De aanwezige acacia's lenen zich perfect om om te vormen naar speeldernis elementen.
    (zie foto)

  • Hakhoutbeheer is een ideale beheermaatregel om zichtassen open te houden, opgaande bosranden te creëren waardoor het park aangenamer oogt en er beter sociale controle is. Op de koop toe heeft het ook nog ecologische voordelen.