Gemeente Gemeente Zonhoven

Vraag groen met drukknop voor fietsers en voetgangers

Gepubliceerd op vr 15 sep 2023
Op de kruispunten van de N74 met de Donkweg, Zavelstraat en de Eikenenweg moeten fietsers en voetgangers groen vragen met behulp van de drukknop. Op die manier wordt de verkeersstroom optimaal geregeld.

Naar aanleiding van een recent ongeval met een fietser en een melding over onduidelijkheid over de werking van de nieuw ingestelde slimme verkeerslichten, verduidelijken we graag even hoe je veilig groen licht vraagt. De verkeerslichten geven immers niet automatisch groen licht, enkel wanneer een fietser of voetganger daar om vraagt.

Waarom kiezen we voor drukknoppen?

Om voetgangers en fietsers te kunnen detecteren moeten ze op de knop drukken. Voor voertuigen gebruiken we lussen in het wegdek. Dankzij deze detecties kunnen groenfases verlengd of overgeslagen worden.

De richting met het meeste verkeer krijgt langer groen dan de minder drukke richting. Bij kruispunten met een drukknop betekent dit dat de voetganger niet automatisch groen krijgt, ook al heeft de andere rijrichting rood.

Een druk op de knop maakt dat u binnen een maximum wachttijd groen zal krijgen. Hoe meer ander verkeer er gedetecteerd wordt, hoe langer uw wachttijd.

Een druk op de knop blijft belangrijk want anders weten de verkeerslichten niet dat u staat te wachten.

Waarom zijn er soms aparte drukknoppen voor voetgangers en fietsers?

Omdat de voetgangers langer groen krijgen om veilig over te steken, zijn er aparte drukknoppen voor fietsers en voetgangers. Met de drukknop voor voetgangers wordt het groen voor fietsers en voetgangers. Met de drukknop voor fietsers wordt het enkel voor de fietsers groen.

We zorgen er bij het instellen van de groentijd namelijk altijd voor dat elke weggebruiker voldoende tijd heeft om veilig over te steken.