Sporen van een rijk verleden
Het natuurgebied op de grens van het Kempens plateau en de Demervallei heeft een uitzonderlijk landschap, met grote natuurlijke én cultuurhistorische waarde. Hier ligt namelijk de enige vindplaats in Vlaanderen met sporen uit de tijd van de Rendierjagers, zon 11.000 jaar geleden. Even verderop ligt de Holsteen, een verzameling van een 10-tal reusachtige zandstenen. Op één van de stenen werden in 1922 prehistorische polijstsporen ontdekt, opnieuw een unicum in Vlaanderen. Het is hier dat de eerste boeren 6.000 jaar geleden hun vuurstenen bijlen kwamen polijsten. In een verder verleden kon je hier ook mammoeten tegen het lijf lopen.
Toeristische ontsluiting
Het Rendierjagerspad wordt een unieke en interactieve belevingsroute die jong en oud laat kennismaken met dat rijke verleden. Op een zestal locaties worden grote ensceneringen geplaatst waar je telkens een stukje van dit steentijdverhaal kan ontdekken via luisterpalen, kijkers en infopanelen. Het hele parcours wordt ongeveer 4 km lang en is deels rolstoeltoegankelijk. De publieksopening van het Rendierjagerspad is voorzien in april 2025, bij de start van de paasvakantie.
Verdere opbouw belevingspad
In de loop van de volgende weken wordt er hard verdergewerkt aan de opbouw van het Rendierjagerspad. Zo zijn er onder meer grote figuren van rendieren in het landschap geplaatst. Ter hoogte van het toeristisch fietspad komt een wand in cortenstaal van maar liefst 20 meter lang. In de toekomst zullen passerende fietsers vanop het fietsroutenetwerk naar de nieuwe erfgoedtoeristische beleving geleid worden.
In tussentijd kunnen ook de liefhebbers van de cyclo-cross al kennismaken met de mammoet die als pronkstuk tijdens de veldrit op zondag 22 december in Zonhoven te zien zal zijn.
Dit project is een initiatief van Gemeente Zonhoven in samenwerking met provincie Limburg, Toerisme Vlaanderen, Agentschap voor Natuur en Bos, Agentschap Onroerend Erfgoed, Camping Holsteenbron, IOED Lage Kempen en De Wijers. Het ontwerp is in handen van bureau Fugzia en wordt uitgevoerd door Aertssen Group.
MEER INFO PROJECT RENDIERJAGERSPAD