Gemeente Gemeente Zonhoven

Verspil geen kraantjeswater

Gepubliceerd op wo 01 jun 2022
De zomer komt er binnenkort weer aan. Het wordt warmer en droger. Mensen, dieren en planten snakken naar lekker fris water. Maar hoe pak je dat slim aan, zonder water te verspillen? De Watergroep deelt zeven tips met jou om (nog) minder water te verspillen.

Tip 1: douchen in plaats van baden

Een frisse douche is bij warm weer veel doeltreffender dan een bad. Een bad laten vollopen vraagt algauw 100 tot 150 liter drinkwater, een hoeveelheid water waarmee je drie keer kan douchen. En met zuinige sproeikoppen, zelfs vijf keer.

Tip 2: hark je tuin

De grond in je tuin opharken en hakken is even goed als tweemaal sproeien. Hierdoor breek je de harde laag. Dat houdt de grond luchtig en vochtig. En dat op die manier het onkruid geen kans krijgt, is mooi meegenomen.

Tip 3: sproei iets langer, maar minder vaak

Sproei de tuin alleen als het langdurig droog is. Liever één keer per week een kwartier, dan elke dag vijf minuten: de planten zullen dieper wortelen en minder gevoelig worden voor de droogte. Je tuin sproeien kan uiteraard ook perfect met opgevangen regenwater. 

Tip 4: sproei niet 's middags

Begiet jouw bloemen en planten op de minst warme ogenblikken van de dag, zoals 's ochtends vroeg of 's avonds laat. Het water verdampt dan minder snel. Bovendien voorkom je beschadiging van de planten, want waterdruppels kunnen bij zonneschijn als een vergrootglas werken en jouw planten verschroeien.

Tip 5: gras herstelt

Besproei je gazon niet. Het gras zal zich na een periode van droogte spontaan herstellen.

Tip 6: geen drinkwater voor de auto

Was jouw auto met regenwater of sla gewoon een keertje over.

Tip 7: oogjes toe, kraantje dicht

Laat 's nachts de kraan dicht. Geef watertorens en reservoirs de kans om zich opnieuw te vullen. Zo heb je de volgende ochtend steeds opnieuw heerlijk fris kraanwater.


Wil je nog minder kraantjeswater gebruiken? Surf naar de website van De Watergroep voor nog meer slimme tips.

LEES MEER