Gemeente Gemeente Zonhoven

Verknal Nieuwjaar niet!

Gepubliceerd op ma 16 dec 2019
Traditioneel wordt het nieuwe jaar ingezet met een feestelijk vuurwerk. Het is mooi om naar te kijken, maar afsteken blijft erg gevaarlijk en is vervelend voor huisdieren. Beslis je toch om vuurwerk af te steken, kies dan voor geluidsarm en diervriendelijk vuurwerk.

Dit vuurwerk is niet volledig stil. De knal bij de ontsteking van het vuurwerk is nog altijd duidelijk merkbaar, maar in de lucht is het geluidsarme vuurwerk stiller. Vraag ernaar bij je vuurwerkhandelaar!

Wanneer mag je vuurwerk afsteken?

Vuurwerk afsteken is sinds 26 april 2019 overal verboden. In Zonhoven mag je enkel op nieuwjaarsnacht tussen 23 en 1 uur vuurwerk afsteken op de openbare weg en op privédomein. Het gebruik van wensballonnen is op geen enkel moment toegelaten.

Hou je je niet aan deze regels? Dan riskeer je een GAS-boete!

Redenen om geen vuurwerk af te steken

  • Levensgevaarlijk: Zowel bij het afsteken zélf als bij het oprapen van gebruikt vuurwerk kan je gewond raken. Het aantal ongevallen met lichamelijke letsels is in 2018 meer dan verdubbeld ten opzichte van 2016.
  • Dierenleed: Dieren zijn heel gevoelig voor harde geluiden. Ze schrikken en panikeren.

TIP: Waarschuw je buren als je van plan bent om vuurwerk af te steken. Zo kunnen zij de nodige maatregelen nemen.

  • Extra werk voor de hulpdiensten: Telkens wanneer de hulpdiensten moeten uitrukken voor problemen rond vuurwerk, zijn ze niet beschikbaar voor andere noodgevallen.
  • Ongezond en vervuilend: De fijnstofconcentraties pieken net na het afsteken van vuurwerk. Voor mensen met gevoelige luchtwegen, zoals jonge kinderen, mensen met allergieën of astma, kan dit gevaarlijk zijn. 90% van dat fijnstof komt op de bodem en in het riool terecht, en zorgt ook hier voor een enorme vervuiling.