Veilige basisuitrusting voor je fiets
Ook in de donkerste maanden is de fiets een prima vervoersmiddel om je te verplaatsen. Niet enkel als fietser, maar ook als automobilist ben je in deze periode van het jaar best wel extra alert op de weg. Veilige verplaatsingen zijn een gedeelde verantwoordelijkheid van alle weggebruikers en vragen dus ook om een aangepast gedrag en een veilige uitrusting.
Kijk na of alle essentiële fietsonderdelen in goede staat zijn en of de verplichte minimale uitrusting aanwezig is. Volgens de wet moet je fiets over volgende onderdelen beschikken:
• twee goed werkende remmen
• een fietslicht vooraan (wit of geel licht) en achteraan (rood licht)
• een fietsbel
• reflectoren: vooraan (wit) en achteraan (rood); aan beide pedalen (geel of oranje); op de wielen of de banden
Voor de reflectoren heb je de keuze tussen twee opties. Ofwel kies je voor een witte retro-reflecterende strook in de vorm van een doorlopende cirkel langs elke kant van de band van het voor- en achterwiel. De andere optie is op elk wiel ten minste twee gele of oranje reflectoren met dubbel front, vast en symmetrisch bevestigd aan de spaken. Een combinatie is ook mogelijk.
Fietsen in het donker
Je zichtbaarheid is essentieel als je in het donker fietst. Je fietslicht moet aan staan wanneer de zichtbaarheid minder dan 200 m bedraagt. Dus niet alleen in het aardedonker, maar ook bij valavond of schemering.
De wet legt geen kwaliteitsnormen op voor fietsverlichting, maar je bespaart er best niet te veel op. Je lichten dienen immers niet alleen om de baan te verlichten, maar zeker ook om gezien te worden. Zonder goede fietslichten ben je in het donker zo goed als onzichtbaar, zelfs op plaatsen met openbare verlichting. Je fietslicht mag een knipperlicht of vast licht zijn, bevestigd aan de fiets of aan jezelf, zoals een hoofdlamp.
Denk eraan om de verlichting af en toe schoon te maken zodat het licht sterker doorstraalt. Je achterlicht moet wel zichtbaar zijn vanop 100 m. Tijdig de batterijen opladen of vervangen is dus de boodschap! Richt je fietslicht ook steeds op de weg want anders verblind je je medeweggebruikers.
Extra fietsuitrusting
Niet bij wet verplicht voor de fietser zijn reflecterende kledij en een fietshelm. Een fluohesje verhoogt je zichtbaarheid met 100 m en een fietshelm dragen verkleint fors de kans op een dodelijk of ernstig hersenletsel. Kies steeds een helm met het juiste CE-label van de Europese Unie: EN1078 voor volwassenen en EN1080 voor kinderen.
Wil je de verkeersregels nog eens opfrissen of nog meer tips lezen? Bekijk dan zeker de gids 'Veilig fietst het langst' van de Vlaamse overheid.
MEER INFO