Gemeente Gemeente Zonhoven

Update over cyberaanval bij Limburg.net

Gepubliceerd op wo 24 jan 2024
Op 13 december kreeg Limburg.net te maken met een cyberaanval. Uit veiligheidsoverwegingen zijn alle systemen onmiddellijk stilgelegd om verdere schade te voorkomen. Limburg.net onderzoekt welke gegevens precies blootgesteld zijn. Safe on Web deelt ook enkele tips om je te beschermen tegen phishing.

Limburg.net wil dit op een zo adequaat mogelijke manier aanpakken in overleg met alle betrokken instanties. Zo hebben ze contact opgenomen met de specialisten van het Cyber Response Team van de Vlaamse overheid, en is er permanent overleg met de Gegevensbeschermingsautoriteiten. Limburg.net verleent ook zijn volledig medewerking aan de gerechtelijke instanties in het verdere onderzoek. 

Op elke vraag naar meer informatie zullen ze een antwoord geven. Gezien de omvang van deze cyberaanval kan Limburg.net dit niet onmiddellijk doen. Ze overleggen met hun specialisten over wat een haalbare termijn is om iedereen correct te kunnen antwoorden. Wens je informatie over jouw gegevens, vragen ze om dit te doen via mijn.limburg.net. Uiteraard kunnen ze omwille van privacyregels niet telefonisch of per mail antwoorden. 

NAAR VEELGESTELDE VRAGEN

Tips van Safe on Web

Momenteel is het nog niet zeker te zeggen wiens gegevens in de gehackte database zaten. Daarom delen we enkele algemene tips van Safe on Web die altijd van pas kunnen komen.

Wees extra op je hoede voor oplichters. Zij kunnen  identiteitsgegevens (zoals je naam, adres, e-mail of rijksregisternummer) gebruiken bv. om in jouw naam bestellingen te plaatsen, contracten af te sluiten, enz.

Het gebeurt vaak dat deze gegevens gebruikt worden om je vertrouwen te wekken en je op te lichten. Als je opgebeld wordt door een onbekende die beweert een bankmedewerker te zijn, dan zal je die sneller vertrouwen als die weet waar je woont en wat je rijksregisternummer is.

Als je geld verliest of wordt afgeperst, meld dit dan onmiddellijk bij de lokale politie van je woonplaats. Zo kunnen ze snel actie ondernemen.

NAAR SAFE ON WEB