Gemeente Gemeente Zonhoven

Uitkijkplatform in natuurgebied De Ballewijers

Gepubliceerd op di 20 mrt 2018
In de Ballewijers kan je binnenkort genieten van een uitzicht op de vijvers van bovenaf. Er komt een uitkijkplatform met twee niveaus, aangepast aan minder mobiele mensen. Zo kun je op een nieuwe manier kennismaken met dit mooie gebied.

Vorig jaar diende natuurvereniging Limburgs Landschap een aanvraag in bij de Vlaamse overheid om kans te maken op maximum 15.000 euro voor het opstarten van een innovatief Natura 2000 project. Van de 34 ingediende projecten werden er 8 weerhouden door de jury, waaronder die van Limburgs Landschap vzw. En daardoor is natuurgebied de Ballewijers binnenkort een uitkijkplatform rijker.

Aan de Ballewijers wordt een uitkijkplatform met twee niveaus gebouwd, aangepast aan minder mobiele mensen. Ook komen er infoborden die buurtbewoners laten kennismaken met het Natura 2000 gebied en zijn doelsoorten: de roerdomp en knoflookpad.

De Ballewijers vormen een uniek natuurgebied, maar kenden in de beginperiode als reservaat wat knelpunten, zoals verstoring en sluikstorten. Dit werd aangepakt door het gebied visueel en fysiek af te schermen van het publiek. Dankzij dit nieuwe project wordt er weer een open zicht op het vijvergebied gecreëerd. Wie het hoger gelegen uitkijkplatform beklimt, kan het prachtige vijvergebied overzien. Zo krijgt het gebied opnieuw een plaats in de gemeenschap.
De plaatsing van het uitkijkplatform is voorzien tegen de zomer of nazomer van 2018.