Gemeente Gemeente Zonhoven

Tips om samen energie te besparen

Gepubliceerd op do 20 okt 2022
Met de campagne ‘Zonhoven Isoleert! Doe jij mee?’ geven wij als gemeente het goede voorbeeld en willen we jou als inwoner ontzorgen en op maat begeleiden in je renovatietraject. Nu de energiecrisis zeer reëel is, kunnen volgende tips helpen om energie te besparen.

Energiebesparende tips

 1. Isoleren

  Het grootste aandeel van ons energieverbruik gaat naar de verwarming van de woning. Als deze goed geïsoleerd is, verliezen we minder energie. Met de isolatie van het dak kan je het meeste energie besparen. Daarna volgen de ramen, gevels en vloer. Met de plaatsing van radiatorfolie en tochtstrips kan je met een beperkt budget en ingrepen toch veel energie en dus ook kosten besparen.

 2. Verwarming
  • Werk met een kamerthermostaat: door gebruik te maken van een kamerthermostaat in plaats van de kraantjes aan de radiatoren kan je ook veel energie besparen. Het is de kamerthermostaat die de verwarming aanstuurt en niet de kraantjes op de radiator.
  • Een graadje minder: wanneer je de verwarming 1 graad lager instelt, kan je tot 7% op de verwarmingskost besparen. Daarnaast kan je een uur voor het slapengaan de verwarming lager zetten. Dit bespaart nog eens extra op de energiefactuur.
  • Onderhoud van je verwarmingsketel: een verwarmingsketel moet om de 2 jaar onderhouden worden. Een slecht onderhouden ketel kan tot 5% meer energie verbruiken.

 3. Temperatuur van je boiler
  De temperatuur van een boiler staat dikwijls hoog ingesteld waardoor hij, iedere keer wanneer je een beetje water neemt, opnieuw aanslaat. Laat je boiler ’s nachts opwarmen als je nachttarief hebt.

 4. Sluipverbruik
  Veel toestellen verbruiken nog altijd energie wanneer ze uitstaan. Schakel de radio, oven, tv, computer, koffiezet, … volledig uit.

 5. Vijver/zwembad
  Pompinstallaties voor vijvers en zwembaden kunnen je elektriciteitsverbruik verdubbelen. Vraag je af of ze altijd moeten opstaan of is een paar uur per dag ook voldoende?

 6. Ledverlichting
  Halogeenspots verbruiken heel veel energie. Vervang ze door ledspots. Pas wel op met aanwezige starters en transformatoren.

 7. Optimaal gebruik toestellen
  Zorg dat je diepvriezer en koelkast altijd vol zijn maar niet overvol, want dan gaan ze weer te veel verbruiken.

 8. Oude toestellen
  Oude toestellen verbruiken veel. Als jouw vriezer ijs maakt of de koelkast steeds ronkt, weet je dat ze veel verbruiken. Mensen met een sociaal tarief voor gas kunnen bij Fluvius een kortingsbon aanvragen voor een nieuwe toestel.

 9. Vaatwasser in plaats van handwas
  Afwassen met de vaatwasser is zuiniger dan met de hand, op voorwaarde dat de vaatwasser vol is wanneer je hem opzet en je de afwas niet op voorhand spoelt. Kies voor het eco-programma.

Energiescan

Wanneer je recht hebt op een sociaal tarief kan je een gratis energiescan aanvragen. Een expert komt dan langs bij jou thuis en geeft jou besparingstips en mogelijke isolatiemaatregelen. Verdere begeleiding bij de uitvoering van deze maatregelen is ook mogelijk.

MEER INFO

Begeleiding door gemeente

Wil je tijdens je renovatietraject graag begeleiding op maat via de campagne 'Zonhoven Isoleert! Doe jij mee?' Vul dan online het formulier in.

Nog vragen? Stel ze via wonen@zonhoven.be of 011 81 05 26 of maak een afspraak bij het ‘woon- en energieloket’.

WOON- EN ENERGIELOKET