Gemeente Gemeente Zonhoven

Bescherm jezelf tegen de tijgermug

Gepubliceerd op wo 15 mei 2024
Vanaf mei tot november is de tijgermug actief. Deze kleine zwarte mug kan verschillende virussen overdragen, die ziekten zoals zikakoorts veroorzaken. Het is daarom belangrijk om je te beschermen. Wij zetten enkele maatregelen van Sciensano op een rij.

Wat is een tijgermug?

De tijgermug is een kleine zwarte mug die tussen vier en vijf milimeter groot is en dus kleiner dan de gewone huismug is. Je kan de tijgermug herkennen aan de witte streep op haar achterhoofd en rug en de vijf witte strepen op haar achterpoten, waarbij het laatste deeltje van de twee achterpoten volledig wit is.

De tijgermug kan verschillende virussen overdragen, die ziekten zoals dengue, chikungunya en zikakoorts veroorzaken. Om lokale uitbraken tegen te gaan en te voorkomen dat de tijgermug zich in ons land vestigt en overwintert, zijn beschermingsmaatregelen cruciaal.

(Lees verder onder de foto.)

Wat kan ik doen tegen de tijgermug?

De tijgermug is goed aangepast aan de stedelijke omgeving. Ze legt haar eitjes in voorwerpen met stilstaand water in de tuin of op het terras. Vermijd daarom stilstaand water:

  • Giet stilstaand water dat je niet gebruikt weg.
  • Ververs het water voor vogels en huisdieren om de vijf dagen.
  • Zet lege bloempotten, schaaltjes, containers, emmers, speelgoed en kruiwagens binnen of onder een afdak, of draai ze om.
  • Dek regenwatertonnen af met muggengaas.
  • Ververs het water in schaaltjes onder bloempotten om de vijf dagen.
  • Span zeilen op zodat er geen water op blijft staan.
  • Kuis dakgoten uit zodat er geen water in blijft staan.

Vijvers, zwembaden of grotere volumes stilstaand water zijn geen ideale broedplaatsen voor de tijgermug en vormen dus geen probleem.

Wat moet ik doen als ik een tijgermug zie?

Heb je een tijgermug gespot? Neem dan een foto en maak een melding via MuggenServeillance op de onderstaande pagina, of op de gelijknamige app via jouw smartphone.

Voor meer informatie over de tijgermug kan je terecht op onderstaande pagina.

MELD EEN TIJGERMUG

OVER DE TIJGERMUG