Gemeente Gemeente Zonhoven

Terug naar school: Maak jij de juiste klik?

Gepubliceerd op di 13 aug 2019
Bij de start van het nieuwe schooljaar controleert Politie Limburg Regio Hoofdstad extra op het dragen van de gordel en het gebruik van de gsm achter het stuur. De eerste week treedt de politie preventief op, vanaf maandag 9 september worden hardleerse bestuurders beboet.

Vorig jaar werd er bij de start van het schooljaar vooral gefocust op snelheid. Het respecteren van de snelheidsbeperking in schoolomgevingen blijft uiteraard ook dit jaar een prioriteit, maar vanaf begin september krijgen het gebruik van de gsm achter het stuur, het dragen van de gordel en het gebruik van het kinderzitje extra aandacht.

De politiezone lanceert daarom in september een preventiecampagne rond het dragen van de gordel en het gebruik van de gsm achter het stuur. De campagne heeft als slogan ‘Maak jij de juiste klik?’ Telefoon uit, gordel aan’.

De campagne is nodig

  • In ons land sterven jaarlijks minstens dertig mensen en raken 2.500 mensen gewond in ongevallen als gevolg van gsm’en achter het stuur. Dit komt neer op ongeveer vijf procent van alle ongevallen.

Zeventig procent van de automobilisten geeft toe al eens de gsm te gebruiken achter het stuur. Al rijdend of voor het rode licht, waar dat ook verboden is.

  • Ook het dragen van de gordel is belangrijk. Het vermindert de impact van de klap bij een verkeersongeval. Het effect van een botsing met een snelheid van 50 km/uur komt overeen met een val van een balkon op de derde verdieping van een gebouw.

Zonder veiligheidsgordel wordt het risico op overlijden door een verkeersongeval vijf keer groter.

Hoe treedt de politie op? 

Bij de start van het nieuwe schooljaar is de politie Limburg Regio Hoofdstad extra aanwezig in de verschillende schoolomgevingen. Hierbij hebben zij vooral oog voor de verkeersveiligheid.

  • De eerste week treedt de politie preventief op en worden bestuurders die een overtreding begaan, aangesproken.
  • Vanaf maandag 9 september worden hardleerse bestuurders beboet.