Gemeente Gemeente Zonhoven

Tekort gele keukenafvalzakken

Gepubliceerd op ma 10 jan 2022
Door problemen met de bevoorrading zijn de gele zakken voor keukenafval niet meer te koop in diverse winkels. Limburg.net verontschuldigt zich voor dit ongemak en doet er alles aan om de voorraad zo snel mogelijk bij te vullen. Vanaf eind januari liggen er normaal weer gele zakken in de rekken.

Tekort aan gele zakken in de winkel

Limburg.net haalt in de meeste gemeenten voortaan het afval op met Optimo, een innovatief systeem waarbij verschillende afvalsoorten door één afvalwagen worden opgehaald. Voor de inwoners van negentien gemeenten, waaronder Zonhoven, betekent dit dat zij voortaan hun keukenafval apart kunnen sorteren in gele zakken. Nog niet alle inwoners hebben al gele zakken kunnen kopen: heel wat winkels zijn op dit moment door hun voorraad heen.

Het tekort aan gele zakken komt door een samenloop van omstandigheden:

  • Enkele winkels hebben ze niet op tijd besteld, waardoor de zakken niet tijdig geleverd konden worden. Vermoedelijk dachten ze dat de verkoop niet zo snel zou gaan.
  • Sommige inwoners zijn gele zakken gaan hamsteren en hebben volledige dozen opgekocht. Zo geraakt de voorraad uiteraard sneller uitgeput.

In tussentijd

Limburg.net roept alle inwoners dan ook op om voorlopig niet meer dan één rol gele zakken te kopen. Een gemiddeld gezin komt hiermee bij intensief gebruik toch al vlug meer dan maand mee toe.

Gezinnen die in tussentijd geen gele zakken hebben, kunnen hun keukenafval aan kippen geven of composteren, zoals de meesten dat al gewend zijn van vóór Optimo. Heb je deze mogelijkheid niet? Dan kan je tijdelijk, net zoals voorheen, het keukenafval in de huisvuilzak doen.

Limburg.net begrijpt dat iedereen zo snel mogelijk slim wil sorteren en biedt haar verontschuldigingen aan voor dit ongemak

Aanvulling voorraad in de winkel

Een nieuwe levering gele zakken wordt in de derde week van januari verwacht. Zodra deze nieuwe levering binnen is, worden de rollen onder de handelaars verdeeld. Genk, Diepenbeek en Lommel worden als eerste bevoorraad, omdat die inwoners het al gewend zijn om hun bio-afval apart te sorteren. Nadien komen de andere gemeenten aan bod.

Gratis startpakket in je bus

Keukenafval apart sorteren is een grote aanpassing. Daarom wil Limburg.net ieder gezin een startpakket van drie gele zakken bezorgen. Zo kan iedereen van start gaan met het nieuwe systeem. Je ontvangt dit startpakket normaal gezien in de loop van februari in de brievenbus