Gemeente Gemeente Zonhoven

Openbaar onderzoek Noord-Zuid Limburg start vanaf 29 mei

Gepubliceerd op di 28 mei 2024
De Vlaamse Regering keurde op 24 mei het ontwerp van Projectbesluit NZL - Fase 1 goed. Daarover loopt een openbaar onderzoek vanaf woensdag 29 mei tot en met zaterdag 27 juli. Tijdens die periode kan iedereen opmerkingen of bezwaren indienen op het uitgewerkte project.

Wat houdt het Projectbesluit NZL - Fase 1 in?

Het Projectbesluit NZL – Fase 1 is het eerste in een reeks projectbesluiten en is een verdere verfijning van het gekozen alternatief voor de N74 in Houthalen-Helchteren: twee tunnels onder Houthalen en Helchteren en een nieuw aansluitingscomplex met de autosnelweg E314. Ook de aansluitingen met lokale wegen en de bouw van verschillende fietsbruggen in Houthalen-Helchteren maken deel uit van dit Projectbesluit.

Daarnaast zijn ook alle natuurmaatregelen en compensaties in het document vastgelegd, net zoals een ecoduct in Houthalen-Helchteren en meerdere ecopassages in de valleigebieden om de versnippering van de natuur tegen te gaan.

Hoewel de tijdelijke werfinrichting boven op de tunnels wel deel uitmaakt van fase 1, zit de definitieve inrichting boven op het tunneldak in de kernen van Houthalen en Helchteren vervat in het Projectbesluit NZL – Fase 2. Die zal pas gerealiseerd kunnen worden na de bouw van de tunnels. De trambusverbinding tussen Hasselt en Zonhoven (deelzone C) maakt deel uit van Fase 3 en die in Noord-Limburg (deelzone A) van Fase 4.

Meer informatie over het Projectbesluit NZL – Fase 1 vind je op onderstaande webpagina.

Waar kan ik de documenten raadplegen?

  • Vanaf woensdag 29 mei kan je het volledige documentenbundel van het Ontwerp Projectbesluit NZL– Fase 1 raadplegen via onderstaande webpagina.
  • Je kan vanaf dan ook op afspraak terecht in de stad- en gemeentehuizen van Zonhoven, Hasselt, Hechtel-Eksel, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Peer, Pelt, of bij De Werkvennootschap (Botanic Tower, Sint-Lazaruslaan 4-10, 1210 Brussel). Opgelet: tijdens de zomerperiode gelden er mogelijk afwijkende openingsuren. Maak daarom steeds een afspraak voor je langsgaat.

Hoe kan ik opmerkingen of bezwaren indienen? 

Je kan opmerkingen en bezwaren indienen van woensdag 29 mei tot en met zaterdag 27 juli 2024. Reageren doe je in deze periode, bij voorkeur:

  • via het online formulier dat vanaf woensdag 29 mei op onderstaande webpagina verschijnt.
  • je kan ook een brief tegen ontvangstbewijs afgeven in de stad- en gemeentehuizen van Hasselt, Hechtel-Eksel, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Peer, Pelt en Zonhoven, of opsturen naar De Werkvennootschap (Botanic Tower, Sint-Lazaruslaan 4-10, 1210 Brussel).

OPENBAAR ONDERZOEK NOORD-ZUID LIMBURG