Gemeente Gemeente Zonhoven

Campagne #smeerweer

Gepubliceerd op di 26 jul 2022
De zon laat zich deze zomer van haar beste kant zien. Hierdoor neemt het risico op huidkanker echter toe. Bescherm jezelf tegen de zon op drie manieren: zon weren, kleren en smeren! Ook aan sportcentrum Basvelden staat er weer een zonnecrème-dispenser voor de deelnemers aan de sportkampen.

Schadelijke UV-stralen

Huidkanker is een van de snelst toenemende vormen van kanker in Vlaanderen. De belangrijkste oorzaak hiervoor is blootstelling aan de zon. Eén Belg op zes wordt geconfronteerd met huidkanker voor de leeftijd van 75 jaar.

Blootstelling aan UV-straling gebeurt zowel bij blootstelling aan de zon als bij blootstelling tijdens het gebruik van zonnebanken. Het is dus heel belangrijk om preventieve maatregelen te nemen om huidkanker te vermijden en verstandig om te gaan met UV-stralen. 

Preventie

Een van de meest effectieve preventieve maatregelen die je zelf kan ondernemen is jezelf goed beschermen tegen de zon. En dit het hele jaar door, niet alleen tijdens de vakantie of wanneer het warm is. Ook een vroeg lentezonnetje bevat UV-straling en kan schadelijk zijn voor je huid.

Om aan te duiden wanneer je jezelf het beste beschermt tegen de zon, introduceren we de term ‘smeerweer’. Smeerweer is gelinkt aan de UV-index van het KMI. Als de waarde gelijk is aan drie (of hoger) dan is het smeerweer. 

Beschermen op drie manieren

  • Zon weren: Veilig van de zon genieten doe je door regelmatig schaduw op te zoeken. Zeker tussen 12 en 15 uur, wanneer de zon het sterkst is. Baby's en peuters zijn het meest kwetsbaar omdat hun huid dunner is en de UV-stralen dus dieper kunnen doordringen. 

  • Kleren: Kleding kan je beschermen tegen de zon. Hoe dichter de stof geweven is, hoe beter ze beschermt. Op sommige kleding vind je zelfs een aanduiding 'ultraviolet protectie factor (UPF)'. Denk ook aan een petje of hoed en een zonnebril. 

  • Smeren: Regelmatig smeren met zonnebrandcrème is een absolute must bij zonnig weer. Smeer 30 minuten voor je blootstelling aan de zon rijkelijk zonnebrandcrème met ten minste een SPF 30 op de huid en herhaal dit elke twee tot drie uur. Na het zwemmen smeer je sneller. Een goede zonnebrandcrème biedt zowel bescherming tegen UVA- als UVB-stralen.

Zonnecrème-dispenser

Ook de gemeentelijke sportdienst werkt mee aan de campagne #smeerweer van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid. Aan het centraal gebouw van openluchtsportcentrum Basvelden vind je opnieuw een zonnecrème-dispenser.

Tijdens de zomervakantie vinden er op dit terrein verschillende sportkampen plaats in openlucht. De deelnemers zijn deze zomer dus zeker goed beschermd. 

CAMPAGNE #SMEERWEER