Gemeente Gemeente Zonhoven

Slimme pleister voor COVID-patiënten in het ziekenhuis

Gepubliceerd op zo 20 dec 2020
In het ziekenhuis zijn COVID-patiënten aangesloten op veel apparaten om vitale functies te meten. De Universiteit Hasselt ontwikkelde samen met zes andere partners in de Euregio Maas-Rijn een slimme pleister. De pleister vervangt deze apparaten en volgt COVID-patiënten continu op.

Wat?

Patiënten worden in het ziekenhuis aangesloten op veel apparaten om vitale functies zoals temperatuur, hartslag, zuurstofverzadiging, bloeddruk en de ademhaling continu te meten. Onderzoekers van de Universiteit Hasselt ontwikkelden een slimme pleister die al deze apparatuur kan vervangen. Deze draadloze en draagbare pleister wordt op het lichaam van de patiënt gekleefd en meet de vitale functies.

Interregionale samenwerking

Zowel het ZOL, als de universitaire ziekenhuizen van Luik en Maastricht testen de pleister onmiddellijk bij COVID-patiënten. Deze interregionale samenwerking moet zorgen dat:

  • data op een meer uniforme manier verwerkt worden
  • data gebruikt worden in het monitoren van de coronapandemie

Europa legt meer dan 870.000 euro op tafel voor dit baanbrekend onderzoek. Dit toont aan dat samenwerking tussen domeinen als gezondheid en IT onze zorg een pak efficiënter kan maken.