Gemeente Gemeente Zonhoven

Site De Kwint

Het centrum van Zonhoven ziet er straks helemaal anders uit. Het gemeentebestuur en de kerkfabriek hebben de herontwikkeling van de zogenaamde Kwintsite definitief toegewezen aan de projectontwikkelaars Kolmont uit Hasselt en Vanhout Projects uit Geel.

Op de site tussen het vroegere ING-bankkantoor tot en met de vroegere kapelanijen in de Heuvenstraat verrijst binnenkort het project De Kwint.

Dit project omvat een horecaruimte, een nieuwe ontmoetingszaal, een wijkkantoor van de lokale politie LRH, 68 appartementen, een ondergrondse parking en een tiental handelspanden.

Met dit project trekken we als gemeente resoluut de kaart van de versterking van onze dorpskern. De ideale mix van wonen, werken en ontspannen werkt ook versterkend voor de handel en zal voor heel wat leven zorgen in het centrum van Zonhoven.

Als alles goed gaat, starten de werken in het najaar van 2021.

Dorpskern verandert

Concreet worden het vroegere ING-bankkantoor, de gebouwen van het ziekenfonds CM, café Quint, de lokalen van de harmonie, de bekende feestzaal De Kwint en de twee kapelanijen binnenkort afgebroken.

De huidige feestzaal De Kwint wordt pas afgebroken nadat de nieuwe ontmoetingszaal de deuren heeft geopend op 8 december 2022.

In de plaats komen 68 appartementen met een oppervlakte van 60 tot 160 vierkante meter, een ondergrondse parking voor auto’s, fietsenbergingen, een tiental handelspanden, een horecaruimte met horecaplein dat aansluit op het Kerkplein, een nieuwe ontmoetingszaal De Kwint en een wijkkantoor voor de politiezone Limburg Regio Hoofdstad. De hele projectsite is bijna 9.000 vierkante meter groot.

Energiezuinige woningen

Als alles volgens schema verloopt, kunnen de eerste bewoners begin 2023 hun intrek nemen in hun nieuwe woning. Alle woningen hebben een goed georiënteerd, ruim terras. Ideaal voor wie op zoek is naar een woning in een rustige omgeving, maar toch dicht bij alle voorzieningen. De bewoners kunnen ook genieten van een private tuin, met veel groen en een minimale verharding, wat de infiltratie van hemelwater bevordert.

We leggen de lat bewust hoog voor dit project. Er is geen aansluiting voorzien op het aardgasnet, zodat er voor de verwarming geen fossiele brandstoffen worden gebruikt. In de plaats wordt er gebruik gemaakt van een lucht/water-warmtepompinstallatie, wat dan weer goed is voor het milieu.

STOP-principe

Gemeentebestuur en projectontwikkelaar hechten bij het uitwerken van dit project ook veel belang aan mobiliteit en een leefbare buurt.

Bij dit project gaan we uit van het STOP-principe: stappers, trappers en openbaar vervoer krijgen voorrang op privévervoer. De Kwint beschikt over boven- en ondergrondse fietsenbergingen en er is een halte van het openbaar vervoer vlak voor de deur. Ook komt er een systeem van deelwagens, met twee deelauto’s voor de bewoners. Bewoners die beschikken over een eigen voertuig, kunnen die parkeren in de ondergrondse parkeergarage.

Volgens de huidige planning is het project klaar midden 2024.

 

Heb je gevonden wat je zocht?