Gemeente Gemeente Zonhoven

Schuilhokken voor zwerfkatten

Gepubliceerd op wo 04 dec 2019
Op 1 april 2019 trad een nieuwe verplichting voor de lokale besturen in werking. Elke Vlaamse gemeente is verplicht om een diervriendelijk zwerfkattenbeleid te voeren. Onze gemeente heeft hiervoor al enkele initiatieven genomen om het aantal zwerfkatten te beperken.

De gemeente heeft een kattenvanger in dienst. Om katteneigenaars te stimuleren om hun huiskat te laten steriliseren, deelt de gemeente elk jaar kortingsbonnen uit. De gemeente plaatst vijf schuilhokken (gesteund door de Vlaamse Overheid) om de zwerfkatten een droog onderkomen te geven. Deze schuilhokken zijn geïsoleerd en bieden elk plaats aan 3 à 4 katten.

Twee schuilhokken werden al geplaatst bij locaties waar gesteriliseerde zwerfkatten verblijven. We vragen om de dieren hun rust te respecteren.

Heb je vragen bij zo’n schuilhokje? Op het infobordje vind je meer informatie over het schuilhok en een contactpersoon bij de gemeente.

Meldpunt zwerfkatten:

  • www.zonhoven.be/ietsmelden
  • of 011 81 05 24

Zwerfkattenbeleid in Zonhoven

Het gemeentebestuur heeft een kattenvanger in dienst die de zwerfkatten vangt, steriel laat maken en op dezelfde locatie teruggezet. We werken hiervoor samen met het dierenasiel van Genk. Zo proberen we het aantal zwerfkatten te beperken.

Kortingsbon om je kat te steriliseren

Eén op vier gezinnen heeft een kat als huisdier, maar er worden nog te weinig katten gecastreerd of gesteriliseerd met “oeps” nestjes tot gevolg.

Wanneer je weet dat een kattin op 5 maanden al vruchtbaar is en ze 3 nestjes per jaar kan werpen, neem dan als katteneigenaar je verantwoordelijkheid en laat je huiskat steriliseren.

Vanaf februari 2020 kan je hiervoor bij het onthaal van de gemeente een kortingsbon afhalen.