Gemeente Gemeente Zonhoven

Schoorsteenbrand voorkomen

Gepubliceerd op vr 22 jan 2021
Vast al ergens opgevangen: laat elk jaar je schoorsteen vegen. Waarom? Omdat roetresten (van het stoken met bepaalde soorten hout), vogelnesten of een beschadigd rookkanaal een schoorsteenbrand kunnen veroorzaken. Om een schoorsteenbrand te vermijden, geeft de brandweer jou enkele tips.

Schoorsteen vegen

Schoorsteenvegers lijken misschien iets uit een ver verleden, maar ze zijn ook vandaag nodig. Zij zorgen er met de juiste schoonmaaktechnieken voor dat je schoorsteen weer optimaal werkt.

Je laat best je schoorsteen minimum één keer per jaar vegen, bij voorkeur net voordat je de haard weer wilt gebruiken. Vraag een attest voor je verzekeringspolis.

Droog hout

Gebruik droog en onbehandeld hout voor je haard. Laat pas gekapt hout dus zeker één jaar drogen onder een afdekking. Te jong hout, ook al lijkt het droog, veroorzaakt veel rookontwikkeling. Niet prettig.

Goede verbranding

Witte rook duidt op een goede verbranding. Zie je donkere rook uit de schoorsteen komen? Dan verloopt de verbranding in je kachel of haard niet zoals het moet en kijk je best alles na.

Geen afval

Kachels en haarden gebruik je niet om je afval te verbranden. Dit is vervuilend voor de lucht, dus ook voor de lucht rondom jouw huis. Bovendien loop je het risico dat het afval slecht verbrandt, met ook rookontwikkeling in huis tot gevolg. Als het afval chemische producten bevat, loop je het risico een schouwbrand te veroorzaken.

Haard is geen grill

Ook grillen in de haard is geen goed idee. Grillen doe je best in een oven die daarop voorzien is of boven de barbecue buiten. Maar zomaar binnen grillen in je haard? Niet doen!

Doven met zand

Ontstaat er toch veel rook en lijkt het er op dat je met een schoorsteenbrand of schouwbrand te maken hebt? Bel meteen het noodnummer 112.

Gebruik zand of zout om het vuur te doven. Géén water, want water veroorzaakt stoom in je haard en in het rookkanaal, waar het een ontploffing en veel schade aan je schouw kan veroorzaken.

Rond de brandende kachel of haard verwijder je alle brandbare materialen (tapijt, meubels, …). Verlaat de ruimte onmiddellijk en wacht buiten op de brandweer. Als het vuur gedoofd is, laat je voor je de schoorsteen opnieuw gebruikt, alles controleren door een vakman!

MEER INFO