Gemeente Gemeente Zonhoven

Rendierjagerspad

Ontsluiting prehistorie

Het ‘Rendierjagerspad' zal de unieke archeologische sites Holsteen en het rendierjagerskamp kwaliteits- en belevingsvol inrichten zodat de vele bezoekers de prehistorie nog beter kunnen ontdekken. Het natuurgebied De Teut-Molenheide wordt zo ook beter toegankelijk voor het brede publiek.

  • Aan camping Holsteenbron komt er een ontvangstzone, een nieuwe parking en een kindvriendelijke start- en rustplek voor wandelaars. Bezoekers kunnen een luisterverhaal volgen tijdens hun wandeling en komen onderweg verschillende belevingselementen tegen.
  • Een rolstoeltoegankelijk pad leidt naar de belangrijkste prehistorische plekken in het gebied, dat zich uitstrekt van de Holsteen tot aan het Kolenspoor.
  • Aan de rendierweide komt een uitzichtpunt vanwaar je in de verte de silhouetten van rendieren kunt zien.
  • Op de plaats van het oude rendierjagerskamp komen met takken gevlochten tentconstructies
  • De wandeling door het gebied komt ook voorbij De Kuil, bekend bij vele fans van het veldrijden. Daar legt de gemeente een levensgrote replica van een mammoetgeraamte.

Het 'Rendierjagerspad' zal een belangrijke toeristische meerwaarde betekenen voor Zonhoven en de ruimere regio. 

Uniek samenwerkingsverband

Ter voorbereiding van dit project ging de gemeente een intensief participatietraject aan met de inwoners, (toeristische) ondernemers, het Agentschap Natuur en Bos, het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed, het Agentschap Onroerend Erfgoed en de Intergemeentelijke Onroerenderfgoeddienst Lage Kempen. Uit de vele ideeën is het belevingsparcours 'Rendierjagerspad' gegroeid. 

Het Agentschap Natuur en Bos, de voornaamste eigenaar van de gronden, heeft van meet af aan haar schouders mee onder het project gezet en doet eveneens een aanzienlijke financiële inspanning voor de uitwerking ervan. Ook de nieuwe uitbaters van camping Holsteenbron hebben actief meegedacht hoe de camping en het Rendierjagerspad elkaar kunnen versterken. Het creatief ontwerp is in handen van de bureaus Fugzia en Overlant.

Voor de realisatie van het Rendierjagerspad diende de gemeente een dossier in bij de provincie Limburg. Deze gaf een erg positieve beoordeling voor zowel het kwaliteitsvol en duurzaam ontwerp als voor de participatieve aanpak. Via een erfgoedinvesteringssubsidie dragen zij € 464 523,29 bij aan de realisatie.

Ook Toerisme Vlaanderen keurde in het kader van de relance oproepen ‘Recreatief fietsen’ en ‘Vlaanderen Natuurlijk’ twee subsidieaanvragen goed voor een totaal bedrag van € 500.586,25.

In april 2025, bij de start van het toeristisch seizoen, wordt het Rendierjagerspad officieel ingehuldigd.

Start werken

De werken voor het Rendierjagerspad gaan in oktober 2024 van start. Tijdens de werken wordt er eerst een nieuwe parking aangelegd die via de Holsteenweg bereikbaar zal zijn. Zodra die parking klaar is, wordt de weg aan de voorzijde van Camping Holsteenbron - vanaf de parking aan de Holsteen tot voorbij de camping - opgebroken, inclusief de parking vóór de camping.

De hondenlosloopzone wordt ook verschoven en krijgt een nieuwe omheining. Dit zal in een latere fase uitgevoerd worden. Daardoor zal de weide dan tijdelijk voor een korte periode buiten gebruik zijn. Viervoeters en hun baasjes kunnen in de tussentijd terecht in de hondenlosloopzone aan de parking van de Teut aan de Donderslagseweg. Voorlopig is de omheining al gedeeltelijk verplaatst zodat wandelaars rond de hondenlosloopzone kunnen wandelen. Hierdoor is deze nu kleiner geworden. Wanneer de nieuwe omheining wordt geplaatst, zal ze opnieuw uitgebreid worden en minstens zo groot zijn als ze voordien was.

Partners

Dit project is een realisatie van gemeente Zonhoven in samenwerking met volgende partners: 



Heb je gevonden wat je zocht?