Gemeente Gemeente Zonhoven

Registratieplicht geneutraliseerde wapens

Gepubliceerd op do 18 feb 2021
Door een aanpassing in de wapenwet moeten alle geneutraliseerde wapens voortaan geregistreerd worden. Dit moet voor zondag 14 maart gebeurd zijn! Ben je na die datum in het bezit van zo een wapen maar heb je geen bewijs van je registratie? Dan riskeer je een hoge boete of gevangenisstraf.

Een geneutraliseerd wapen is een wapen dat op een onomkeerbare wijze ongeschikt voor het schieten is gemaakt door de Proefbank in Luik, de enige erkende instantie in België.

De wapens kunnen dus niet meer schieten en ook nooit meer schietklaar gemaakt worden.

Aangifteplicht

Je kan een geneutraliseerd wapen laten registreren door het ingevuld 'registratieattest model 9-ter aangifte' over te maken aan de dienst wapenvergunningen van de provincie Limburg.

Ook elke overdracht, erfenis en invoer van een geneutraliseerd wapen moet geregistreerd worden bij het provinciebestuur. Dit doe je met het 'registratieattest model 9-ter overdracht'. 

Je kan beide registratieattesten hier downloaden.

Het attest moet je overmaken aan de dienst wapenvergunningen van de provincie Limburg. Dit kan per post of per mail:

Provincie Limburg
Federale Taken
Dienst wapenvergunningen 
Universiteitslaan 1
3500 Hasselt
wapenvergunningen@limburg.be

Deadline: 14 maart

Vanaf 14 maart 2021 moet de Provincie weten wie zo een wapen in huis heeft. Vandaar de aangifteplicht. De registratie moet dus voor die datum gebeurd zijn.

Ben je na die datum in het bezit van een geneutraliseerd wapen maar heb je geen bewijs van je registratie? Dan ben je illegaal in het bezit van een vuurwapen. Hierop staan boetes van 800 tot 200.000 euro en/of gevangenisstraffen van een maand tot vijf jaar!