Gemeente Gemeente Zonhoven

Preventietips tegen oplichting

Gepubliceerd op do 07 feb 2019
Wanneer de deurbel gaat, wees dan alert en laat niet zomaar iedereen binnen. Werknemers van firma's zoals Engie, Proximus, de Watergroep of politiemensen moeten altijd hun legitimatiekaart met foto tonen. Oplichters proberen dikwijls met een smoesje binnen te komen.

Preventietips

De vijf belangrijkste tips om een babbeltruc te voorkomen:

  • Wees alert als er vreemden aan de deur staan: Laat geen onbekenden binnen, wat voor verhaal ze ook verzinnen. Doe de deur niet zomaar open. Doe je toch open, vraag dan altijd aan de persoon om zich te legitimeren. Controleer gerust zelf bij het bedrijf of de instantie of het klopt dat zij iemand hebben gestuurd. Geef nooit uw pincode of waardevolle spullen af.
  • Wees altijd alert als je geld afhaalt: Scherm bij het intoetsen van je pincode de toetsen altijd goed af. Staat iemand te dicht bij je? Vraag of deze persoon een stukje naar achteren gaat. Laat je niet afleiden. Ook niet als iemand zegt dat je bijvoorbeeld geld of iets anders laat vallen.
  • Wees alert als je op straat of in een winkel(centrum) wordt aangesproken: Een veelgebruikte smoes is de weg vragen. Dit is tegenwoordig nauwelijks nog nodig. Veel mensen bezitten een smartphone met navigatie of een GPS-toestel in de wagen.  
  • Vertrouw op je gevoel: Voelt het niet goed, dan is het dat vaak ook niet. Staat er onaangekondigd iemand bij je aan de deur? Maak dan een afspraak voor een ander tijdstip en vraag er dan een bekende of familielid bij. Vertrouw je het niet, bel dan de dienst 101.
  • Pas je bankrekening aan: Om te voorkomen dat er grote bedragen van uw bank- of girorekening kunnen worden gehaald, kun je een aantal maatregelen treffen: boek geld dat je niet direct nodig hebt van uw lopende rekening over naar een spaarrekening. Stel de dagopname limiet zo laag mogelijk in. Je bank kan je daarbij helpen.