Gemeente Gemeente Zonhoven

Gezocht: naam voor park

Gepubliceerd op wo 19 aug 2020
Aan het gemeentehuis is een mooi groen plekje bijgekomen. Het oude verzonken bosje werd opgekuist en ingericht. We zijn nog op zoek naar een naam voor deze locatie.

Centrumvijver of ...?

De voorlopige naam is de centrumvijver. Maar we zoeken een leukere naam voor dit parkje. Heb jij een creatieve suggestie? Bezorg deze dan voor 7 september aan leefmilieu@zonhoven.be. De naam wordt onthuld op 1 oktober.

Een woordje uitleg

De inrichting had als streefdoel een natuurlijk plekje te creëren met ruimte voor fauna en flora en de mens. Zo werd een vlonderpad aangelegd waar nog zitbanken geplaatst zullen worden. 

Biodiversiteit

Ook met de biodiversiteit werd rekening gehouden. De grond rondom het knuppelpad werd ingezaaid met een één- en meerjarig bloemenmengsel van zowel hoge als lage planten. Korenbloem, vlas, kleine zonnebloem, margriet, phacelia enz. Dit mengsel valt bijzonder goed in de smaak bij de bijen, vlinders en vogels en heeft een kleurrijk en uitbundig resultaat. 

Twintig zwarte elzen en één moeraseik vervangen de gekapte bomen en moeten zorgen voor een groene buffer.  Speciaal voor de kleine ijsvogelvlinder, die er vertoeft, werden vijftig kamperfoelies aangeplant aan de takkenwallen. Voor elk wat wils dus. Zoals je kan lezen, hoeft een bijzondere plek niet groot te zijn.

Toekomst

Om de vijver in de toekomst van water te voorzien, zijn er plannen om het regenwater van het dak van de serviceflats van De Parel naar de vijver te laten afvloeien. Een duurzame oplossing dus, zowel voor het hemelwater als het waterleven. 

Met dank aan de VLM voor de financiering i.s.m. RLLK.