Gemeente Gemeente Zonhoven

Ophokplicht voor pluimvee en vogels blijft van kracht!

Gepubliceerd op do 07 jan 2021
Sinds 26 november 2020 is de aanwezigheid van het hoog pathogene vogelgriepvirus H5 vastgesteld bij twee pluimveehouders in België. Alle besmettingen zijn ondertussen onder controle gebracht en het FAVV heeft de verschillende beperkingsgebieden die werden afgebakend opgeheven.

Situatie bij wilde vogels

Ondanks de positieve evolutie bij deze besmette houderijen en de opheffing van de beperkingsgebieden, blijft het vogelgriepvirus nog steeds circuleren op ons grondgebied. Vandaag telt ons land 20 gevallen van vogelgriepvirus bij wilde vogels. Ook bij de buurlanden verbetert de situatie niet.

MEER INFO

Verplichte ophokplicht blijft van kracht

  • Zowel professionelen als particulieren moeten hun pluimvee ophokken of afschermen met netten. Dit geldt voor mensen die kippen of siervogels houden maar ook voor duivenmelkers. Op die manier kan je contact vermijden tussen jouw dieren en de wilde vogels die het virus kunnen overdragen.

  • Voeder- en drinkbakken moet je binnen plaatsen. Als dit niet mogelijk is, kan je de bakken in een buitenren plaatsen (die je dus afschermt met netten).

  • Het is verboden om pluimvee en gehouden vogels water dat afkomstig is van oppervlaktewatervoorraden of regenwater waartoe wilde vogels toegang hebben, te geven.

  • Tentoonstellingen, wedstrijden, markten van pluimvee en vogels zijn verboden, zowel voor professionele houders als voor particuliere houders.

Enkel door deze maatregelen strikt op te volgen kunnen we ons pluimvee beschermen!

Volgens het  FAVV is er geen risico voor de consumenten. Je kan in alle veiligheid vlees en eieren van pluimvee eten.


MAATREGELEN FAVV