Gemeente Gemeente Zonhoven

Op reis in tijden van corona

Gepubliceerd op ma 10 aug 2020
Keer je terug naar België na meer dan 48 uur in het buitenland? Wat moet je dan doen? We zetten het graag nog even op een rijtje.

Formulier invullen

Iedereen die terugkeert naar België moet zich binnen 48 uur voor vertrek registreren via het Public Health Passenger Locator Form. Voor vliegtuig- en bootpassagiers is de registratie in alle omstandigheden verplicht. Zo kan je op de hoogte gebracht worden in geval van besmetting op je vervoermiddel of in je vakantieregio.

Alle informatie over het formulier kan je hier vinden.

Kleurcodes voor het buitenland

Buitenlandse Zaken hanteert kleurcodes om aan te geven of je wel of niet kan reizen naar andere landen of regio’s.

  • Code groen: Reizen is mogelijk. Bij terugkeer moet je geen bijkomende voorzorgen te nemen.
  • Code oranje: Verhoogde waakzaamheid. Reizen is mogelijk mits voorwaarden. Neem bij terugkeer contact op met je huisarts om je te laten testen en om in quarantaine te gaan.
  • Code rood: Reizen is niet mogelijk of niet toegestaan. Bij je terugkeer moet je verplicht in quarantaine. Contacteer onmiddellijk je huisarts en vermeld je reisgeschiedenis zodat een test kan worden uitgevoerd.

Deze zones worden regelmatig bijgewerkt en op de website van Buitenlandse Zaken kan je kijken welke code jouw reisbestemming heeft. Hier vind je ook alle reisadviezen.

En dan?

Testen

Wanneer een test nodig is, zal de huisarts jou testen op het covid-19 virus. Blijf in afwachting van je afspraak met de huisarts thuis in quarantaine.

Het verder verloop is afhankelijk van het resultaat van de test.

Quarantaine of zelfisolatie?

Wat wilt dit zeggen? Wat mag ik doen?

Tijdens de quarantaine of zelfisolatie moet je bereikbaar blijven voor de contactopvolgers en je medewerking verlenen aan het oplijsten van je nauwe contacten.

De regels die je moet respecteren tijdens de quarantaine staan op de website info-coronavirus. Daar vind je ook de informatie over het verloop van de coronatesten.

Vragen over reizen?

Bel Buitenlandse zaken op +32 (0) 2 501 4000 op weekdagen van 9 uur tot 17 uur (Belgische tijd). Het call center is gesloten tijdens het weekend en op feest- en brugdagen.

BUITENLANDSE ZAKEN