Gemeente Gemeente Zonhoven

Oorlogsaffiche mei 1918

Gepubliceerd op do 31 mei 2018
De Eerste Wereldoorlog wijzigde grondig de geschiedenis van ons land en wordt in heel België op gepaste wijze herdacht, ook in Zonhoven. Met de herdenking van deze oorlog, waarin ook 25 Zonhovenaren sneuvelden, willen we de oorlog laten voortleven in het collectieve geheugen van onze gemeente.

31 mei 1918 - Inlevering van wol

Al aan het begin van de bezetting vorderde het Duitse leger alles op wat van militair nut kon zijn. De bevolking was hier natuurlijk niet mee gediend en ontwikkelde een algemene haat tegenover het Duitse bezettingsbestuur dat al deze opeisingen en regelgeving invoerde. 

De gewone man voelde de weerslag van deze opeisingen sterk in zijn eigen portemonnee. De vergoedingen waren onvoldoende of bleven loze beloften.

Vindingrijke burgers probeerden de opgeëiste goederen te verstoppen in tuinen, vloeren, in kelders… Vooral koper en wol werden verstopt, aangezien de bezetter daar een niet te stelpen behoefte aan bleek te hebben. Maar dat had alleen maar tot gevolg dat de bezetter nog grondiger de binnengedrongen huizen doorzochten. Ze braken parketvloeren op en wrikten zelfs bakstenen los.

Vanaf september 1917 werd in de streek rond Kortrijk al melding gemaakt van opeisingen van wol. Vooral de wol voorhanden in matrassen en kussens werden opgeëist.

De kwaliteit van de wol werd ingedeeld in verschillende categorieën. In januari 1918 was er reeds 40 ton wol opgeëist door de Duitsers.

De opgeëiste wol werd voornamelijk gebruikt voor het vervaardigen van uniformen voor de soldaten.

 

Spotprent uit het boek: Georges Rency, La Belgique et la guerre

Het is een tekening van mensen die stro komen hamsteren in een Franstalige winkel voor veevoer om de opgeëiste wol uit hun matrassen te vervangen.

 

(Bron: www.hetvirtueleland.be, De oorlogskrant – het land van Dendermonde, De Groote Oorlog – Sophie De Schaepdrijver)