Gemeente Gemeente Zonhoven

Oorlogsaffiche oktober 1918

Gepubliceerd op di 16 okt 2018
De Eerste Wereldoorlog wijzigde grondig de geschiedenis van ons land en wordt in heel België op gepaste wijze herdacht, ook in Zonhoven. Met de herdenking van deze oorlog, waarin ook 25 Zonhovenaren sneuvelden, willen we de oorlog laten voortleven in het collectieve geheugen van onze gemeente.

12 oktober 1918 - Vreemdelingen

Zo’n tien miljoen Europeanen sloegen tijdens de Eerste Wereldoorlog op de vlucht. Soms om te ontkomen aan vijandige legers, soms omdat ze tussen twee vuren terechtkwamen.

We besteden veel aandacht aan de vluchtelingen vanuit België. 1.550.000 Belgen ontvluchtten ons land naar Engeland, Nederland en Frankrijk. Veel minder bekend is het verhaal van de Franse vluchtelingen. Vanaf maart 1918 ontvluchtten heel wat Fransen hun land door de slag bij de Marne in Noord-Frankrijk. De Noord-Franse bevolking wilde naar het neutrale Nederland via België.

Met spoed werden ook in onze streken voorbereidingen getroffen om vluchtelingen op te vangen. Scholen, kloosters en patronaatszalen werden ingericht. Begin oktober verwachtte men dat er ongeveer 100.000 vluchtelingen vanuit Frankrijk naar Nederland op weg waren. Op 20 oktober 1918 kwamen de eerste 600 Franse vluchtelingen aan bij de grens Kessenich (B) - Ittervoort (NL). De groep had drie weken rondgezworven van het Noord-Franse Valenciennes tot in Kessenich, zo’n 240 km. De volgende dag stonden er aan de grens Molenbeersel-Stramproy nog eens 1.680 vluchtelingen, de dagen daarna stroomden er nog eens duizenden toe om de grens met Nederland over te steken.

Weert fungeerde als opvangplaats, waarna de vluchtelingen werden overgebracht naar andere plaatsen in Nederland, zoals Uden en Harderwijk.

 

Getuigenis: Een pastoor van het Noord-Franse Wambaix vertrekt met 450 parochianen richting Nederland, slechts 40 van hen bereikten de grens.

(Bron: België op de vlucht - Misjoe Verleyen & Marc De Meyer, Forum Eerste Wereldoorlog)