Gemeente Gemeente Zonhoven

Oorlogsaffiche april 1918

Gepubliceerd op ma 16 apr 2018
De Eerste Wereldoorlog wijzigde grondig de geschiedenis van ons land en wordt in heel België op gepaste wijze herdacht, ook in Zonhoven. Met de herdenking van deze oorlog, waarin ook 25 Zonhovenaren sneuvelden, willen we de oorlog laten voortleven in het collectieve geheugen van onze gemeente.

17 april 1918 - Onontplofte bommen

Het vliegveld van het huidige Aero-Kiewit was het allereerste vliegveld van België. Vanaf het begin van de Eerste Wereldoorlog werd het vliegveld intensief door de Duitse bezetter gebruikt. Eerst als vliegveld, later als testterrein voor nieuwe wapens en kanonnen.

Begin 1917 doken de eerste affiches op over de schietoefeningen vanop het vliegveld van Kiewit. Eerst ‘slechts’ 3 keer per week, later, naar het einde van de oorlog toe, werden er dagelijks schietoefeningen gehouden.

De te testen wapens werden opgesteld op het vliegveld van Kiewit. Er werd geschoten richting Bokrijk en richting de Vlasberg in Termolen. Op beide plaatsen werd er een betonnen bunker gebouwd. In deze bunkers zaten tijdens de schietoefeningen waarnemers. Zij moesten nagaan of de wapens hun doel raakten.

Deze schietoefeningen waren niet zonder gevaar. De bevolking werd met affiches verwittigd waar en wanneer er schietoefeningen plaatsvonden.

Ook werden er net voor de start van de schietoefening vlaggetjes langst de wegen geplaats. Dit gebeurde bijvoorbeeld op de grens tussen Genk en Zonhoven (Zonhoverweg - Moleneindeweg). 

Als er geschoten werd, moest iedereen die in de schietlijn woonde hun huizen verlaten. In het begin werden deze bevelen strikt opgevolgd door de bevolking, maar later trad er gewenning op en werden de waarschuwingen al eens genegeerd.

 

Tragisch ongeval: (20 juli 1917) Twee jongens probeerde in de leemkuilen het koper van een blindganger te demonteren. Een vreselijke ontploffing rukte de lichamen van de twee jongens volledig uit elkaar. Zwartgeblakerde ingewanden en lichaamsdelen, die meters ver verspreid werden, waren het resultaat. De twee jongens werden de zondag daarna gezamenlijk begraven. Op de plaats van dit verschrikkelijk ongeval werd later een grote kei met de initialen van de twee slachtoffers en schets van een granaat geplaatst.

 

(Bron: geschiedenis Aero-Kiewit, WOI in Slaapdel - Roger Hoebregs, Schietoefeningen in Kiewit, Limburg 1914-1918)