Gemeente Gemeente Zonhoven

Ontharding linkse afslagstroken in centrum

Gepubliceerd op wo 21 sep 2022
In functie van de herontwikkeling van het dorpshart wordt ook de verkeersleefbaarheid en -veiligheid in het centrum aangepakt. Daarom worden de linkse afslagstroken in de Dorpsstraat (kruispunten Genkerbaan en Kerkplein) permanent onthard. De werken lopen van 26 tot en met 30 september.

Evaluatie proefopstellingen

Sinds vorige zomer zijn de linkse afslagstroken ter hoogte van het kruispunt 'Dorpsstraat met de Genkerbaan' en het kruispunt 'Dorpsstraat met het Kerkplein' afgesloten voor auto’s en vrachtwagens. 

Deze proefopstellingen zijn inmiddels afgerond en geëvalueerd. Er werd hierbij ook naar jouw mening als weggebruiker gevraagd. Maar liefst 527 inwoners deelden hun ervaringen en suggesties als voetganger, fietser of automobilist. Hieruit blijkt dat de oversteek voor voetgangers op deze kruispunten als veiliger ervaren wordt. Ook de veiligheid van fietsers is op een positieve manier geëvolueerd.

Een meerderheid van de deelnemers is bovendien van mening dat de verkeersdoorstroming vlotter verloopt door de afschaffing van links afslaand verkeer. Toch komen ook knelpunten naar voren. Frequent wordt de ligging van de huidige oversteekplaats op de Genkerbaan en de slechtere zichtbaarheid van de voetgangers door de bloembakken aangehaald. Opvallende vaststelling: 27% van de deelnemende automobilisten geeft aan via deze kruispunten te passeren, ook al is de eindbestemming zelden tot nooit het dorpscentrum. Deze feedback was erg waardevol bij het nemen van de eindbeslissing. 

Onthardingswerken van 26 tot 30 september

Beide kruispunten worden nu permanent heringericht. Van 26 september tot en met 30 september zal de ontharding van de twee linkerafslagstroken gebeuren. 

Praktisch: telkens tussen 9 en 14.30 uur worden deze kruispunten deels of volledig afgesloten voor het verkeer. Er is een omleiding voorzien.

Deze werken dragen ook bij aan de verdere vergroening van onze gemeente. Alle initiatieven vind je op de webpagina 'ZonHOFje'