Gemeente Gemeente Zonhoven

Ontharding Kauwbosstraat-Boekrakelaan

Gepubliceerd op wo 24 aug 2022
In september starten de werken aan de Kauwbosstraat-Boekrakelaan. Deze zone ligt centraal in De Wijers, een waardevol natuurgebied met meer dan 1.000 vijvers en tal van zeldzame dieren en planten.

Voor natuur, tegen klimaatverandering

In een eerste fase wordt een hectare beton en asfalt opgebroken en verwijderd. Wat overblijft is een drie meter breed fietspad. In de vrijgekomen zone wordt dan schraal zand verspreid.

Die arme zandgrond is nodig voor enkele bedreigde diersoorten zoals de boomkikker en de knoflookpad. Zij leven en planten zich voort op zo’n arme bodem. Maar ook vele andere dieren zullen die nieuwe ‘natuurcorridor’ gebruiken.

De bermen langs de Kauwbosstraat zijn vandaag al top op het gebied van flora. Er leven zeldzame planten zoals de gevlekte orchis. Het aangevoerde zand zorgt ervoor dat die waardevolle bermen worden behouden, versterkt en zelfs uitgebreid.

Beleving voor iedereen

Wandelaars en fietsers zullen meegenieten van de nieuwe inrichting.

  • Een nieuwe parking aan het begin van de Kauwbosstraat maakt het mogelijk om het gebied in de toekomst te bezoeken.
  • De insteekwegjes in de omgeving van de Kauwbosstraat-Boekrakelaan worden heraangelegd. Er komen zitbanken, infoborden en een nieuwe poel met vlonder.
  • De voorbereidende werken voor een rolstoelbelevingspad en een veilige rolstoelverbinding tussen de campussen van Ter Heide in Zonhoven en Genk worden opgestart.
  • In opdracht van de gemeente zal kunstenaar Kasper Bosmans een kunstwerk maken om in het gebied te plaatsen.

De eerste fase van de werken kost ongeveer € 600.000. Die kosten worden gedragen door het departement Omgeving van de Vlaamse overheid, het Agentschap voor Natuur en Bos, de Vlaamse Landmaatschappij en de gemeente Zonhoven.

De werken kaderen binnen het Landinrichtingsplan Openruimtegebied Kiewit-Zonhoven van de Vlaamse Landmaatschappij.