Gemeente Gemeente Zonhoven

Solidair met Oekraïne

De huidige situatie in Oekraïne raakt ons allemaal diep. Veel inwoners slaan er op de vlucht. Daarom is er dringend nood aan hulp en crisisopvangplaatsen. Ook in onze gemeente is de solidariteit groot.


De federale overheid heeft een meertalige informatiewebsite gelanceerd om informatie over de situatie in Oekraïne en de impact op ons land te centraliseren. De website bevat meer informatie voor Belgische inwoners, Belgen in het buitenland, Oekraïners die reeds in België verbleven en personen op de vlucht. 

Het algemeen informatienummer 02 488 88 88 is elke dag te bereiken van 9 tot 17 uur.

www.info-ukraine.be

Het Agentschap Integratie en Inburgering maakte de meertalige brochure ‘Welkom in Vlaanderen’. Hierin vind je kort en overzichtelijk essentiële info over verblijfsmogelijkheden, onderwijs, werk, welzijn en inburgering voor mensen uit Oekraïne in Vlaanderen. De brochure is beschikbaar in het Nederlands, Frans, Engels, Oekraïens en Russisch.

Infobrochure

Op de website van het Belgisch Consortium voor Noodhulpsituaties vind je meer informatie over de organisatie van solidariteitsacties of giften.

www.1212.be

Financiële steun

Wil je financieel steunen? Hier kan je een bijdrage storten:

  • Oekraïne 12-12 
  • Zonhoven assisteert Personen in nood (ZAP): rekeningnummer BE08 0689 4229 5413

#PlekVrij

Het lokaal bestuur verzamelt op dit moment alle mogelijke opvangplaatsen. Kan jij vluchtelingen voor korte of langere tijd opvangen? Laat het ons weten via onderstaand formulier.

REGISTRATIE OPVANGPLAATSEN

Aanmelding gemeente

Personen uit Oekraïne die in België aankomen en bij familie, vrienden of kennissen verblijven, worden gevraagd om een afspraak te maken met de dienst 'burgerzaken' via onderstaande knop. Kies voor de optie 'Aangifte inschrijving nieuwe inwoner komende van het buitenland'.

AFSPRAAK NA AANKOMST

Het Agentschap Integratie en Inburgering organiseert online infosessies voor Oekraïners die in Vlaanderen verblijven. Tijdens de sessies krijgen Oekraïners in hun eigen taal informatie over de meest dringende vragen die ze hebben over hun verblijf in Vlaanderen.

INSCHRIJVEN INFOSESSIES

Andere hulpvragen

Wil je je lokaal engageren om de mensen uit Oekraïne te helpen? Neem een kijkje op de website van Zonhoven assisteert Personen in nood (ZAP) op welke manieren dit mogelijk is.