Gemeente Gemeente Zonhoven

Nieuwe LED-straatverlichting

Gepubliceerd op do 04 apr 2019
De straatverlichting in Zonhoven is aan vernieuwing toe. Enerzijds omdat ze niet meer voldoet aan de Europese normen, anderzijds omdat sommige lampen niet meer geproduceerd worden. De totale kostprijs van dit project bedraagt 1,7 miljoen euro en wordt volledig door de gemeente Zonhoven gedragen.

Op dit ogenblik bestaat de straatverlichting nog uit verschillende types lampen:

  • hogedruk kwikdamp lampen: zijn ouder dan 30 jaar en voldoen niet aan het Europees energie-efficiëntieplan. Ze worden daarom verboden.
  • lagedruk natrium lampen: verspreiden een feloranje licht. België is zowat het enige land dat deze specifieke lamp gebruikt bij straatverlichting. De wereldwijde productie hiervan stopt dit jaar.
  • hogedruk natrium lampen: verspreiden een goudgeel licht
  • metaalhalogeen lampen: verspreiden een wit licht.

De twee laatste soorten zijn nieuwer en energiezuiniger dan de twee eerste. Maar natuurlijk is LED-verlichting nóg energie-efficiënter. Daarom besloot het gemeentebestuur om de bestaande straatverlichting te vervangen door LED-lampen.

Vervanging in twee fases

  • Eerst worden de oudere hogedruk kwikdamp lampen en de lage druk natrium lampen vervangen. Dit zijn 1.703 armaturen die geleidelijk over een periode van 6 jaar worden vervangen. Fluvius heeft samen met de gemeente een uitvoeringsplan opgesteld waarbij dit jaar alle lampen van deze types op de wijk Ter Donk worden vervangen. Bij de wegenwerken die recentelijk gestart zijn wordt uiteraard al nieuwe LED-verlichting geplaatst.
  • In een tweede fase worden de nieuwere hoge druk natrium lampen en metaalhalogeenlampen vervangen door LED-verlichting. Dit zijn in totaal 2.152 lampen die over een periode van 10 jaar worden vervangen.

Voordelen van LED-verlichting

  • Alle nieuwe armaturen kunnen ’s nachts worden gedimd tot 50% van de intensiteit.
  • Ze zijn allemaal smart-ready: dit betekent dat er in de toekomst een sturing in elke armatuur geplaatst kan worden waardoor elke lamp afzonderlijk kan worden aangestuurd .

Waarom duurt het zo lang?

Om alle straatlampen in Zonhoven te vervangen door LED-exemplaren is een looptijd voorzien van 16 jaar: die tijd hebben Fluvius en de producenten van de LED-lampen nodig omdat ze gelijktijdig in heel veel Vlaamse gemeentes de verlichting moeten vervangen.

De gemeente Zonhoven wil zich engageren als groene gemeente en probeert daarom samen met Fluvius om de omschakeling naar een volledige dekking met LED-lampen op een kortere tijd te realiseren.