Gemeente Gemeente Zonhoven

Oorlogsaffiche februari 1918

Gepubliceerd op vr 02 mrt 2018
De Eerste Wereldoorlog wijzigde grondig de geschiedenis van ons land en wordt in heel België op gepaste wijze herdacht, ook in Zonhoven. Met de herdenking van deze oorlog, waarin ook 25 Zonhovenaren sneuvelden, willen we de oorlog laten voortleven in het collectieve geheugen van onze gemeente.

28 februari 1918: Opvorderingen van hooi en stro

Duitsland wentelde de oorlogskosten zoveel mogelijk op België af. Om het Duitse leger te voeden, werd elke boer het slachtoffer van opeisingen. Zowel vee, graan, groenten als veevoeder en meststoffen werden opgeëist. Een deel daarvan werd trouwens naar Duitsland gevoerd, tegen alle afspraken in. Buitenlandse import van grondstoffen was niet meer dan een druppel op een hete plaat. 

Ook de troepen aan de IJzer hadden hun middelen nodig. Alles wat ze nodig hadden werd uit bezet gebied gehaald wat een waar een reservoir bleek te zijn voor grondstoffen, voedsel, paarden, voertuigen, matrassen…

Hooi werd voornamelijk als voedsel voor de paarden gebruikt.   Naar schatting werden er gedurende de hele oorlog ook nog eens 92 000 paarden opgeëist bij de bevolking.  Stro werd gebruikt in de stallen van de dieren maar ook als strozak om op te slapen.

Deze Duitse opeisingen, het uitputten van de voorraden en de woekerprijzen op de zwarte markt leidden tot prijsstijgingen.  Steeds meer mensen moesten een beroep doen op openbare steun.  Er was een tekort aan alles, maar vooral aan basisvoedsel zoals aardappelen en graan (en dus ook brood).

Het moet niet gezegd worden dat overleven een strijd was geworden. De zoektocht naar dagelijks brood en eten voor de kinderen was in bijna ieder gezin een voortdurende bron van zorgen.  Zonder de openbare voedselbedelingen redde men het niet.

 

Getuigenis: oktober 1914: Toen de avond reeds gevallen was, kwamen nog talrijke Duitsers onze stad binnen,… Dadelijk werden voor hen opgeëist: 3.200 dekens, 400 flessen wijn, 800 flessen bier, 800 kg vlees, 4.000 bussels stro… alles moest onmiddellijk geleverd worden.

 

“Te Zele kennen wij een huisgezin van 8 personen…daar at men het volgende: ’s morgens water met malt en elk eene snede brood met smout; ’s middags 1 of 2 kilo aardappelen voor 8 personen, en ’s avonds ook twee sneden brood ofwel pap gemaakt van 1 pint melk voor 8 personen… In deze vreselijke koude met eene maag zoo gevoed: bijna geen deksel, geen schoeisel, geen kleederen, geene zeep, niets, niets!”

 

(Bron: De oorlogskrant – De erfgoedcel Land van Dendermonde, Nieuwe Meesters, Magere tijden door Diane De Keyzer en De Oorlogskranten 1914-1918 deel 29, Het Virtuele Land; Erfgoed van landbouw, voeding en landelijk leven)