Gemeente Gemeente Zonhoven

Dag van de mondgezondheid

Gepubliceerd op ma 13 mrt 2023
Eén op drie personen heeft last van onbehandelde mondproblemen, waaronder gaatjes. Wist je dat dit met een goede preventie bijna volledig te voorkomen is? Om dat in de kijker te zetten, poetsen we op maandag 20 maart om 13 uur allemaal samen de tanden voor een gezonde mond!

Belang van preventie

Onder het motto 'Samen poetsen voor een gezonde mond!' wordt het belang van preventie in de kijker gezet. Wereldwijd hebben 3,5 miljard mensen problemen in de mond. Dit maakt dat mondproblemen tot de meest voorkomende gezondheidsproblemen behoren. Zo komen tandbederf en tandvlees- en kaakbotonstekingen meer voor dan mentale aandoeningen, hart- en vaataandoeningen, suikerziekte, chronische luchtwegaandoeningen en verschillende soorten kanker. Meer dan één persoon op drie heeft niet behandeld tandbederf of cariës. Dit meest voorkomend gezondheidsprobleem wordt ook vastgesteld bij kinderen. 

Aandoeningen in de mond hebben een grote impact op de algemene gezondheid en de kwaliteit van leven. Het goede nieuws is dat deze problemen grotendeels te voorkomen zijn door aan preventie te doen. Drie pijlers zijn hierbij van belang:

  • een goede dagelijkse mondhygiëne
  • een jaarlijks tandartsbezoek
  • mondvriendelijke voeding

MEER INFO

Tijd voor actie

Ook dit jaar zet Gezonde Mond, het Vlaams Instituut voor Mondgezondheid, in op bewustwording rond mondgezondheid. Daarom poetsen we op donderdag 20 maart om 13 uur allemaal samen de tanden!

Neem dus zeker je tandenborstel en tandpasta mee naar school of naar je werk en poetsen maar ... Maak een leuke foto of filmpje van jouw ‘tandenpoetsmoment’, deel het op 20 maart via #dagvandemondgezondheid en maak kans op één van de mooie prijzen. Vraag zeker toestemming aan iedereen die op de foto staat!


Wedstrijdreglement:

Iedereen die een foto op LinkedIn, Instagram of Facebook plaatst met vermelding ‘#dagvandemondgezondheid’, tussen 20 en 24 maart 2023, maakt kans op een prijs. Op 24 maart 2023, tussen 12 en 16 uur kiest een jury van Gezonde Mond-medewerkers de acht leukste inzendingen uit. De winnaars worden met voor- en achternaam bekendgemaakt via de sociale media kanalen van Gezonde Mond.