Gemeente Gemeente Zonhoven

Vermijd ongelukken met pelletkachels

Gepubliceerd op wo 20 okt 2021
Niet alleen de populariteit van pelletkachels neemt toe, ook het aantal incidenten met deze kachels stijgt sterk. Vaak ligt een gebrekkige installatie of onderhoud aan de oorzaak hiervan. De brandweer zette enkele tips op een rijtje zodat je ‘ongelukjes’ met de pelletkachel kan vermijden.

Werking pelletkachel

In een pelletkachel verbrand je pellets om warmte te creëren. Die pellets zijn staafjes fijn gemalen en samengeperst houtstof met hars. Afhankelijk van de hoeveelheid hars branden de pellets sneller of trager. De rook van de verbranding gaat via een gedeelte van de dubbele afvoerbuis naar buiten. De andere buis voert verse lucht van buiten aan. Het ventilatiesysteem van de kachel werkt op elektrische stroom.

Onderhoud 

Erkende installateurs geven aan dat heel wat ongelukken te wijten zijn aan een ondeskundige plaatsing. Gebruikers installeren de kachels soms zelf, zonder enige kennis ter zake. Bij de opkomst van de pelletkachel was er weinig regelgeving en werden pelletkachels zonder aanvullende informatie als ‘onderhoudsvrij’ verkocht.

Dit is niet correct: net zoals alle andere kachels heeft een pelletkachel wel degelijk onderhoud nodig en moet je hem regelmatig proper maken.

Tips voor een veilig gebruik 

  • Koop je kachel bij een erkend en gerenommeerd bedrijf.
  • Laat hem door het bedrijf zelf installeren én tijdig controleren.
  • Bewaar de pellets op een droge plek. Controleer of de zakken goed dicht zijn (om broei te voorkomen).
  • Zorg ook voor gekoppelde rook- en koolmonoxidemelders in de buurt van de kachel, maar ook op je slaapkamer. Zo hoor je het brandalarm op tijd en kan je via de vluchtweg het huis snel verlaten.
  • Zorg voor regelmatig onderhoud: maak de aslade elke week leeg.
  • Maak de afvoerpijp regelmatig schoon. Vervuilde afvoerpijpen kunnen erg warm worden en brand veroorzaken.
  • Stel de kachel af op het soort pellets dat je gebruikt. Elk merk of soort pellets heeft een andere verbrandingstijd. Controleer dit als je van type verandert. 
  • Is er sprake van een storing? Zet de kachel uit maar trek nooit de stekker uit! Als je de stekker uit het stopcontact trekt, schakel je ook de ventilatie uit. Als de brandende pellets nog warmte afgeven, kan een gebrek aan ventilatie zorgen voor rookvorming of koolmonoxide.
  • Bevestig de afvoerpijp nooit horizontaal op de muur. Als de wind erop staat, wordt de rook terug de kachel ingeslagen en kan je huis vol met rook komen te staan.

Gaat het ondanks al deze tips toch grondig mis en doet er zich een incident voor? Bel 112 en verlaat zo snel mogelijk de woning.

Bron: Dienst Brandpreventie – Hulpverleningszone Zuid-West Limburg