Gemeente Gemeente Zonhoven

Nieuwe renovatiemaatregelen

Gepubliceerd op do 08 apr 2021
Dit jaar maakt de Vlaamse Regering tot 300 miljoen euro vrij voor een renteloos renovatiekrediet en een EPC-labelpremie. Bij energiezuinige gebouwen wint namelijk iedereen: de eigenaars, de bouwsector, het klimaat en de energiefactuur.

4 goede redenen om je reNUvatie meteen aan te pakken

 1. Meer comfort
  Een goed geïsoleerde en geventileerde woning is veel comfortabeler om in te leven. Zo heb je minder last van vocht, je woning blijft koeler in de zomer en in de winter is het binnen heerlijk warm. 

 2. Lagere energierekening
  Een goed geïsoleerde woning doet je energierekening fors dalen. Met een goede isolatie en een zuinige verwarmingsinstallatie bespaar je al snel meer dan 1.000 euro per jaar. 

 3. Goed voor het klimaat
  Minder energie verbruiken betekent ook minder COuitstoten. Dat is belangrijk in de strijd tegen de klimaatopwarming. Met het plaatsen van zonnepanelen of een warmtepomp verklein je nog extra je ecologische voetafdruk.  

 4. Je woning wordt meer waard 
  Een woning renoveren loont altijd. Het doet de waarde van je woning ook stijgen. Bovendien zorgen het renteloze renovatiekrediet en diverse premies ervoor dat je je investering nog sneller terugverdient.

Wat is het renteloze renovatiekrediet? 

Word jij vanaf dit jaar eigenaar van een woning of appartement en ga je deze binnen de vijf jaar grondig renoveren? Dan kan je tot 60.000 euro renteloos lenen voor de renovatie hiervan.

Het renteloze renovatiekrediet kan ook worden aangevraagd voor een tweede verblijf of een pand dat je later gaat verhuren. Wie vanaf 2021 een woning erft of geschonken krijgt, kan een gelijkaardige renteloze lening aanvragen bij het Energiehuis in zijn regio. We spreken dan over de energielening+. 

De nieuwe eigenaar engageert zich om de woning van label E of F naar label A, B of C te brengen binnen een periode van 5 jaar. Om te bewijzen dat de woning een slechte energieprestatie heeft bij aankoop, moet je dit aantonen met een recent energieprestatiecertificaat (EPC). Enkel EPC’s opgemaakt vanaf 2019 komen in aanmerking voor het renteloze renovatiekrediet.

Voor appartementen geldt een te realiseren verbetering van label D, E of F naar label A of B.  

MEER INFO

Wat is de EPC-labelpremie?  

Heb je een woning met een slecht energielabel en renoveer je deze grondig binnen de 5 jaar? Dan kan je een EPC-labelpremie tot 5.000 euro aanvragen bij Fluvius.

Bij appartementen bedraagt de EPC-labelpremie maximaal 3.750 euro.  

De woning of het appartement moet voor de renovatiewerken over een label (D), E of F beschikken. Als dat EPC werd opgemaakt in 2019 of 2020, dan moet het nieuwe EPC opgemaakt worden voor 1 januari 2026.

MEER INFO

In de brochure 'Maak uw woning energiezuiniger' onderaan, vind je alle info over het renteloze renovatiekrediet en de EPC-labelpremie. 


De gemeente geeft ondersteuning aan bewoners of eigenaars die woningen in Zonhoven isoleren via het klimaatproject 'Zonhoven Isoleert'. 

ZONHOVEN ISOLEERT