Gemeente Gemeente Zonhoven

Maandelijks beiaardconcert tijdens zondagsmarkt

Gepubliceerd op wo 31 mrt 2021
Omdat de live beiaardconcerten van afgelopen zomer en bij Kerstmis een groot succes waren, besliste het gemeentebestuur om de concerten een permanent karakter te geven. Vanaf zondag 4 april kan je elke eerste zondag van de maand genieten van een leuk beiaardconcert tijdens de zondagsmarkt.

In de toren van de Sint-Quintinuskerk hangen 37 klokken van de Koninklijke Klokkengieterij Petit & Fritsen. Samen vormen ze een volwaardige beiaard die voor het eerst zijn vrolijke deuntjes over Zonhoven liet klinken op 24 december 1993. De beiaard was enkel via een computer bespeelbaar.

Beiaardiers

Toen vorig jaar de coronacrisis in alle hevigheid losbarstte, kregen we de vraag om de beiaard ‘liedjes van toen’ te laten spelen voor de ouderen in de buurt.

Ken Theunissen, een gepassioneerd beiaardier en leraar aan de Zonhovense muziekschool, kwam met het voorstel om gratis ‘live’ concerten te spelen op onze beiaard. Dit was echter nog nooit gebeurd. Samen met onze lokale beiaardier Wouter Vandevoort trok hij naar de Sint-Quintinuskerk om uit te zoeken wat mogelijk was. Hun live beiaardconcerten van afgelopen zomer en bij Kerstmis waren een groot succes.

Elke maand een concert

De beiaardconcerten krijgen nu een permanent karakter. Zo brengen we meer beleving en kunnen we inspelen op specifieke thema’s tijdens bepaalde periodes van het jaar (vb. Sinterklaas). In de toekomst kunnen verzoeknummers misschien ook een plaatsje krijgen. Zo kunnen we echt inspelen op de vraag van ons publiek.

Vanaf 4 april kan je elke eerste zondag van de maand een live beiaardconcert beluisteren. Wouter Vandevoort en Ken Theunissen zijn de vaste beiaardiers van dienst die tijdens de zondagsmarkt voor de nodige muzikale sfeer zorgen.

Noteer de volgende data alvast met een muzieknootje in jouw agenda:

  • zondag 2 mei: uur nog niet gekend
  • zondag 6 juni: van 10 tot 11 uur (ter gelegenheid van Open Kerkendag)

Nodige aanpassingen

Er werd een keyboard aangekocht en de nodige aanpassingen werden voorzien om de beiaardiers op een veilige manier te laten spelen. Voor hen is het immers een hele klim waarbij ze een stukje op handen en voeten door de muur van de kerk moeten.

Op de foto kan je zien hoe Guido Pirotte (deskundige toerisme van Zonhoven) de klim naar boven doet.

Foto's: Willy Vandael en Jean-Paul Magdelijns