Gemeente Gemeente Zonhoven

Wat moet je weten over de nieuwe pmd-zak?

Gepubliceerd op ma 22 mrt 2021
Vanaf 1 april mogen naast de vertrouwde plastic flessen en flacons, metalen drankverpakkingen en drankkartons ook zacht verpakkingsplastic in de Nieuwe Blauwe Zak. Denk maar aan yoghurtpotjes of botervlootjes. Maar ook plastic zakken en folies mag je vanaf dan bij het pmd sorteren.
 
Verandert er iets aan de ophaaldata?

Nee. Vanaf 1 april bied je de Nieuwe Blauwe Zak aan op de dag waarop je voorheen de pmd-zak buitenzette. In de afvalkalender vind je alle ophaaldata terug.

Waar kan je terecht met de plastics die geen verpakkingen zijn?

Harde plastics zoals plastic speelgoed, plastic gebruiksvoorwerpen, plastic huisraad, tuinmeubilair, buizen, enz. mag je vanaf 1 april 2021 aanbieden in de container harde plastics op het recyclagepark.

Kan ik de zachte plastics nog naar het recyclagepark brengen?

Nee. Vanaf 1 april 2021 staat er geen container meer op het recyclagepark om zachte plastics in te deponeren. Het plastic huishoudelijk verpakkingsafval hoort vanaf nu thuis in de Nieuwe Blauwe Zak.

Mag ik de oude pmd-zakken nog gebruiken?

De oude zakken blijven geldig tot en met 31 december 2021. Geen probleem dus als je nog een voorraadje hebt of als je verkooppunt nog geen nieuwe zakken beschikbaar heeft. Je mag de zachte verpakkingsplastic in de oude pmd-zakken aanbieden voor ophaling. 

Hoeveel kost de Nieuwe Blauwe Zak?

De prijs van een Nieuwe Blauwe Zak is dezelfde als de huidige blauwe pmd-zak: 0,15 euro per stuk of 3 euro voor een rol van 20 zakken.

Kan ik een volledige rol oude pmd-zakken omruilen tegen een nieuwe rol?

Nee. Het is niet mogelijk om een volledige rol oude pmd-zakken om te ruilen tegen een nieuwe rol. Je hebt tot en met 31 december 2021 de tijd om jouw oude zakken buiten te zetten. Je gaat ook meer zakken gebruiken dan nu omdat er meer plastic verpakkingsafval in de pmd-zak mag.

Wat is het verschil tussen de nieuwe en de oude pmd-zakken?

Aan de sluiting van de zakken wijzigt niets. Dit blijft het trekbandsysteem. De kleur van het sluitlint wordt wit in plaats van zwart. De inhoud van de zak blijft ongewijzigd: 60 liter. De zak zal dikker aanvoelen. Het opschrift van de zak vermeldt de nieuwe sorteerregel.